4 maj 2024
måndag, 22 februari 2016 18:08

Bostäderna vid Råstasjön i Solna stoppade

Skrivet av 
alt

Solna kommunfullmäktige antog den 16 juni 2014 en detaljplan för Råstasjöns östra hörn för att där bygga 600-700 nya bostäder. Den nya bebyggelsen avser endast nordöstra och östra hörnet, nedanför Friends Arena.

 

I många år har Solna kommun velat bygga bostäder vid Råstasjön. Men under måndagen meddelade Mark- och miljööverdomstolen att domstolen upphäver detaljplanen för 600 nya bostäder vid Råstasjön, i direkt anslutning till den nya tunnelbanan i Arenastaden.

 

Kommunen beviljade bygglov, Länsstyrelsen godkände detaljplanen, liksom Mark- och miljödomstolen, men dessa beslut överklagades i sin tur av både Hyresgästföreningen, Världsnaturfonden samt Naturskyddsföreningarna i Stockholms län och Solna-Sundbyberg.

 

– Vi ska nu analysera mark- och miljööverdomstolens dom och därefter ta ställning till hur vi går vidare. Min inriktning är att fortsätta att utveckla Arenastaden som nationell tillväxtmotor, samtidigt som vi inrättar ett naturreservat vid Råstasjön. Även med detta beslut kommer vi hitta en bra helhetslösning för båda områdena, säger Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna.

 

I domslutet heter det:

”Mark- och miljööverdomstolen har bedömt att det område inom detaljplanen där strandskyddet upphävs inte tagits i anspråk på ett sätt som medför att området saknar betydelse för strandskyddets syften. Visserligen avser detaljplanen att tillgodose ett angeläget allmänt intresse. Det har dock inte visats att det saknas möjligheter att tillgodose detta intresse utanför strandskyddat område. Mot den bakgrunden finns det inte förutsättningar att upphäva strandskyddet inom planområdet. Mark- och miljööverdomstolen har därför upphävt detaljplanen.”

 

Mark- och miljööverdomstolens beslut kan överklagas.