3 maj 2024
söndag, 21 februari 2016 18:19

Riksbyggen fördubblade byggandet

Skrivet av 
alt

Leif Linde, vd för Riksbyggen.

 

Fjolåret blev ett mycket framgångsrikt år för Riksbyggen med en dubblering av bostadsbyggandet till 2.242 lägenheter (1.100) och en omsättningsökning på 11 procent till 6,4 Mdr kr i kombination med ett stärkt rörelseresultat med 20 procent till 225 Mkr.

 

– Genom att prestera både en stark volymökning och ett förbättrat resultat stärkte vi Riksbyggens roll som samhällsutvecklare och kan skapa attraktiva och hållbara boenden för alla. Riksbyggen startades för 75 år sedan för att få fart på bostadsbyggandet och det är ett uppdrag som i allra högsta grad gäller än idag, säger Leif Linde, vd för Riksbyggen.

 

Försäljningen visade också på en stor ökning. Under året sålde Riksbyggen sammanlagt 1.841 bostadsrätter, vilket motsvarade en ökning med 60 procent jämfört med 2014.

 

– Riksbyggen satsar nu på ett fortsatt högt tempo i byggandet av såväl bostadsrätter som hyresrätter som kan efterfrågas av breda målgrupper med olika behov och på många orter runt om i landet, säger Leif Linde.

 

Riksbyggens ägare – centrala organisationer, företag och andelsägande bostadsrättföreningar – förvärvade under året andelar i Riksbyggen för cirka 217 Mkr, vilket var ett rekord för ett enskilt år och stärker Riksbyggens kraft att bygga fler bostäder.

 

Vid årskiftet uppgick det egna kapitalet till 5.096 (4.822) motsvarande en soliditet om 35 procent (37). Riksbyggens styrelse har föreslagit en oförändrad utdelning på 9,2 procent vilket innebär 46 kr per andel och totalt sett nästan 77 Mkr till ägarna. Därtill kommer Riksbyggens ägare att få dela på 11,6 Mkr i återbäring baserat på deras köp av förvaltningstjänster. LE