29 april 2024
torsdag, 18 februari 2016 17:37

Nya Polishögskolan byggs i Flemingsberg

Skrivet av 
alt
Nya Polishögskolan omfattar totalt 12.700 kvm i ny- och ombyggnad. Bild: Tengbom

 

alt

Interiör, en ny entré. Bild: Tengbom

 

alt
Chris Heister, landshövding i Stockholm.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm.

 

alt

Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

 

alt

Moira von Wright, rektor vid Södertörns högskola.

 

alt

Från vänster Sten Wetterblad, Daniel Dronjak, Chris Heister, Moira von Wright samt Ulf Johansson, polischef Stockholm Region Syd.

 

alt

Joakim Goding, politisk sekreterare i Huddinge och Li Björk, politisk sekreterare i Huddinge.

 

alt

Skanska har börjat med markarbetena för Polishögskolan.

 

Av Thomas Mattsson


Under torsdagen drog bygget igång som ska möjliggöra att Polisutbildningen kan utöka sin verksamhet på Campus Flemingsberg i Huddinge. Akademiska Hus och Södertörns högskola utvecklar nu både nya och befintliga lokaler som ska stå klara 2017 och ge plats för cirka 700 polisstudenter. Akademiska Hus investerar cirka 250 Mkr i projektet och inflyttning i både ny- och ombyggnationen sker under fjärde kvartalet 2017 i Polishögskolans nya lokaler om 12.700 kvm. Det betyder att utbildningen flyttar helt från Polishögskolans lokaler i Ulriksdal, i fastigheter som ägs av Balder.

 

Första spadtaget genomfördes av Chris Heister, landshövding i Stockholm, Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge, Moira von Wright, rektor vid Södertörns högskola och Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus Region Stockholm. 

 

I januari 2015 blev Polisutbildningen en del av Södertörns högskola och lärosätet tog emot sin första kull av 170 blivande poliser, vilket motsvarar hälften av dem som antogs i landet. Under utbildningen varvas akademiska studier med praktiskt lärande som till exempel polisbilskörning, akutsjukvård, vapenhantering samt konflikthantering med självskydd. Det ställer särskilda krav på de nya lokalerna som nu ska utvecklas och som ska bidra till att antalet studenter vid högskolans polisprogram kan utökas rejält.

 

Under spadtaget och eventet talade fyra personer:

 

– Södertörns högskola ser väldigt mycket fram emot denna byggnad som i än högre grad integrerar polisutbildningen med vår akademiska miljö, sa rektor Moira von Wright. Den utgör ett stort och viktigt steg för polisutbildningen och hela högskolan.

 

Byggprojektet på Alfred Nobels Allé 12 och 14 delas upp i två delar, en ombyggnad och en nybyggnad. Totalt rör det sig om cirka 12.700 kvm. Lokalerna kommer bland annat att innehålla skjutbanor, övningshall, lärosalar, rum för administration, omklädningsrum, förråd och garage. Utvändigt iordningställs en körgård för övningar. De båda husen är sammankopplade under mark.

 

– Etableringen av polisutbildningen är en betydelsefull del i utvecklingen av Flemingsberg och Huddinge som levande och attraktivt campus. Vi är mycket stolta och glada över att få bidra till detta, sa Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm. Han lade till att alla kostnader kommer inte att överskridas och projektets tidplan ska hållas.

 

– Södertörns högskola växer i Flemingsberg, med fyra universitet och högskolor, med KI, KTH, Södertörns Högskolan och Röda Korsets Högskola. Det är unikt för Sverige och Stockholms län, sa Chris Heister, landshövding och ordförande i Life Science – Technology for Health och Stiftelsen Flemingsberg Science.

 

– Bara under de två senaste åren har vi tagit nio stora och viktiga spadtag. Alla de visionerna vi drömde om förverkligas nu kontinuerligt. Huddinge växer starkt som den näst största kommunen i Stockholms län. Nu byggs 700 bostäder i Visättra och i Flemingsberg byggs nu 800 bostäder vid en stadspark kring Hälsovägen som får en ny paradgata i Flemingsbergdalen, sa Daniel Dronjak, kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.