30 april 2024
onsdag, 17 februari 2016 11:17

KLP säljer SAS huvudkontor till Mengus

Skrivet av 
alt

Åke Larson Byggare uppförde SAS Frösundavik år 1988. Fastigheten har en bruttoarea på cirka 60.000 kvm där 42.000 kvm är uthyrbar. Av arean är 34.000 kvm kontor, resten består av konferens, restaurang och träningsfaciliteter.

 

Mengus köper SAS huvudkontor, fastigheten Solna Haga 2:8, från KLP Kontorsfastigheter AB och etablerar därigenom sin tredje fastighetsfond. Tillträde till fastigheten planeras till april 2016.


KLP köpte Solna Haga 2:8 av Nordisk Renting under hösten 2009 för cirka 975 Mkr. (Köpeskillingen var inte publik). Efter önskan från Mengus förmedlas inte fastighetsvärdet i transaktionen nu heller.

 

Linklaters var rådgivare till Mengus i fastighetsförvärvet medan Vinge var rådgivare beträffande fondetableringen. Cushman & Wakefield och Cederquist har varit rådgivare till KLP.

 

Fastigheten är belägen cirka 7 km norr om Stockholms innerstad, placerad längs E4an mot Arlanda och utgör en del av Kungliga nationalstadsparken. Solna Haga, som uppfördes 1988 av Åke Larsson Byggare, har varit huvudkontor åt SAS sedan dess.

 

SAS lämnade fastigheten för Arlanda i december 2010, men koncernen flyttade tillbaka till Frösunda vid årsskiftet 2014/2015. Idag har SAS fortfarande ett långt hyresavtal för hela fastigheten, men nyttjar endast hälften för egen del, medan återstoden hyrs ut till ett flertal företag, bland annat Schneider och CSC. Hyreskontraktet med SAS löper ut 2023.

 

– Solna Haga är en fantastisk fastighet som vi har varit stolta ägare till sedan vårt förvärv under 2009. Vår uppfattning är att det finns aktörer som har bättre förutsättningar att utveckla fastigheten än vad vi har, och har därför valt att genomföra en försäljning, säger Gunnar Gjørtz, CEO för KLP Eiendom.

 

– Frösundavik har en fantastisk potential. Vi ska fortsätta förädlingen av fastigheten till en attraktiv business park för SAS och övriga hyresgäster med högt ställda krav på service. Läget i Solna är attraktivt och byggnaden är välskött och modern med alla ingredienser för ett slagkraftigt ”all-inclusive-erbjudande” till dynamiska företag, säger Hansi Danroth, Senior Partner på Mengus.

 

– Det är också glädjande att vi genom detta förvärv har etablerat en tredje fond, med ett större utfäst kapital än i de tidigare fonderna, säger Per Niklasson, vd på Mengus. Parallellt med affärsplanen för Frösundavik kommer fonden att utvärdera ytterligare investeringsmöjligheter i kontorsfastigheter i Stockholm. LE