2 maj 2024
onsdag, 03 februari 2016 10:25

Malmö planerar ny urban stadsdel

Skrivet av 
alt

Nyhamnen beräknas få bostäder inklusive parkering om 750.000 kvm BTA (bruttototalarea), kontor inklusive parkering 420.000 kvm, skolor om 25.000 samt förskolor om 9.000 kvm.


Malmös nästa utbyggnadsområde med stor potential att utvecklas till en attraktiv stadsdel är Nyhamnen. Malmös stadskärna kan växa och på sikt kan höghastighetståg och Öresundsmetron ytterligare stärka tillgängligheten till området. Första etappen är klar i den nya översiktsplanen och nu har allmänheten möjlighet att tycka till om förslaget.
    

– Nyhamnen kommer att bli en viktig testbädd för centrala frågor inom hållbar stadsutveckling; täthet kopplat till god livsmiljö, resursanvändning i relation till FN:s 17 nya globala utvecklingsmål och Malmökommissionens mål i praktiskt genomförande från start. Nyhamnen kommer att symbolisera nästa fas i Malmös utveckling till den hållbara staden, säger Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör.
    

Fullt utbyggt kommer Nyhamnen rymma runt 6.000 nya bostäder och 13.000 arbetsplatser i en till stora delar tät och urban miljö. Nyhamnens centrala läge vid vattnet, hamnmiljöerna och de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna är områdets största tillgångar som både tas tillvara och vidareutvecklas i planen. Dessutom får Nyhamnen nya parker och grönytor, något som idag är en brist i området.
    

Enligt planförslaget ska bland annat Jörgen Kocksgatan byggas om till ett centralt och grönt stråk, som binder samman centralstationen och de vattennära områdena i väster med de östra delarna.
    

Den slutliga översiktsplanen förväntas bli antagen i slutet av 2017.