3 maj 2024
måndag, 28 december 2015 19:31

Skanskas skrapa i Hammarby sjöstad stoppas

Skrivet av 
alt
Skanska skrapa Stockholm New om 125 meter får inte uppföras i Hammarby sjöstad.

 

Mark- och miljööverdomstolen stoppar nu Skanskas planerade skrapa, Stockholm New, i Hammarby sjöstad, efter ett överklagande av Fortum. Domstolen menar att inomhusmiljön högst upp i byggnaden kan påverkas av Hammarbyverkets utsläpp.

 

Skanska hade planerat att bygga ett höghus om 125 meter i 30 våningar med 30.000 kvm kontorsyta i Mårtensdal i Hammarby sjöstad. Nu stoppas byggplanerna helt. Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att riva upp hela detaljplanen.

 

Enligt domen anser rätten att det finns risk för att rök från det intilliggande Hammarbyverket kommer att påverka inomhusmiljön högst upp i den planerade fastigheten.

 

Höghuset, som Skanska har kallat för Stockholm New, har varit föremål för debatt en längre tid. Stockholms kommun har tidigare klubbat igenom detaljplanen som godkänt bygget. Men Fortum, som driver Hammarbyverket, har hävdat att denna byggnad om 125 meter inte bara skulle utsättas för rök utan även drabba framtida expansionsplaner och utvecklingen av värmeverket. Det har främst handlat om byggnadens höjd och olika ventilationslösningar.

 

Länsstyrelsen samt Mark- och miljödomstolen har tidigare avslagit överklagandet. Men Mark- och miljööverdomstolen går nu på Fortums linje och anser att kommunen vid utformandet av planen inte har tagit tillräcklig hänsyn till den verksamhet som bedrivs vid Hammarbyverket.

 

Domen i Mark- och miljööverdomstolen kan inte överklagas.