14 maj 2024
onsdag, 16 december 2015 19:20

Catena säljer för 580 Mkr i Göteborg

Skrivet av 
alt

Försäljningen av Högsbo 21:2 i bolaget Preppen HB innebär för Catenas del en renodling av beståndet samt en förstärkning av kassan.

 

Catena har avtalat med Stena Fastigheter och Ikano Bostad om att avyttra fastigheten Högsbo 21:2 i Västra Frölunda strax söder om Göteborg. Stena och Ikanon köper vardera 50 procent av bolaget Fastigheten Preppen HB som äger fastigheten. Pripps och sedermera Carlsberg har tidigare haft sin verksamhet på fastigheten, som till största delen består av logistikytor och kommersiella lokaler.

 

Försäljningen sker till ett fastighetsvärde om 580 Mkr med tillträde i mitten av januari 2016. Försäljningen tillför Catena ett positivt resultat om cirka 50 Mkr före skatt som kommer tillföras resultatet 2015 genom orealiserade värdeförändringar på fastigheten. Genom transaktionen stärks kassan i Catena med cirka 220 Mkr.

 

– Fastigheten är ur Catenas perspektiv färdigutvecklad och tillför likviditet att användas för investeringar i Catenas kärnverksamhet som är väl placerade och moderna logistikfastigheter, säger Gustaf Hermelin, vd för Catena.

 

Stena och Ikano ser god, långsiktig utvecklingspotential i fastigheten, som är fullt uthyrd och omfattar drygt 66.000 kvm med en tomtareal om 155.000 kvm. Hyresintäkten är på årlig basis drygt 56 Mkr med en genomsnittlig hyresavtalstid på 3,7 år. Några av de största hyresgästerna på fastigheten är DHL, Mat.se och Mekonomen.

 

– Stena och Ikano är båda långsiktiga bolag och vi ser en styrka i att gemensamt få möjlighet att fortsätta förvalta och utveckla området, säger Christel Armstrong Darvik, koncernchef Stena Fastigheter.