14 maj 2024
onsdag, 16 december 2015 10:44

Balder gör nyemission och ökar i finska Sato

Skrivet av 
alt
Erik Selin, vd för Balder.


Fastigets AB Balder genomför en riktad nyemission om 10 miljoner aktier av serie B och tar in cirka 1,7 Mdr kr. Med dessa pengar ska Balder delfinansiera ett ökat ägande i det finska bygg- och fastighetsbolaget Sato. Balder har kommit överens med försäkringsbolaget Varma om att köpa 22,9 procent av aktierna i Sato. Därmed blir Balder majoritetsägare med total 53,3 procent av utestående aktier och röster i det finska bolaget.
    

Balder genomför nyemissionen med stöd av det bemyndigande styrelsen erhöll på Balders årsstämma den 6 maj och teckningskursen för de nya aktierna är 172 kr per aktie. Teckningskursen har fastställts genom ett så kallat ”accelerated book-building” förfarande lett av Carnegie och SEB och tecknare i nyemissionen är ett stort antal svenska och internationella investerare av institutionell karaktär.
    

Viktiga skäl till avvikelsen från aktieägarnas företrädeserätt är att diversifiera aktieägarbasen och samtidigt genomföra kapitalanskaffningen på ett tidseffektivt sätt.
    

Nyemissionen innebär en utspädningseffekt om cirka 6,2 procent i förhållande till antalet stamaktier i Balder genom att antalet utestående stamaktier ökar till 172.396.852 (fördelat på 11.229.432 aktier av serie A och 161.167.420 aktier av serie B). Härutöver har Balder 10 miljoner preferensaktier utestående.
    

I syfte att underlätta leverans av aktier till investerarna i nyemissionen kommer Arvid Svensson Invest AB att låna ut 10 miljoner B-aktier till Carnegie Investment Bank. Dessa aktierna kommer att återlämnas så snart nyemissionen registrerats hos Bolagsverket.
    

Under de senaste tio åren har Balder seglat upp som ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i Norden med fastigheter värderade till cirka 40 Mdr kr. Med innehavet i Sato ökar fastighetsvärdet till cirka 67 Mdr kr, samtidigt som andelen bostäder, inklusive bostadsprojekt, i portföljen ökar från 41 procent till 65 procent.