14 maj 2024
måndag, 14 december 2015 17:10

Bopriserna faller

Skrivet av 
alt

Förändringen i villaindex var negativ i samtliga av rikets tre största städer: i Stockholm var den –0,9, i Göteborg –0,4 och i Malmö –0,2 procent.

 

I oktober och november föll priserna på både bostadsrätter och villor. Den senaste månaden har priserna gått ned med 0,6 procent, enligt Svensk Mäklarstatistik Hox-index och Valuegards senaste bostadsindex. Mest sjunker priserna i Stockholm.


I förra veckan redovisade banken SEB sin Boprisindikator. Den visade för tredje månaden fallande förväntningar på bostadspriserna. Enligt Hemnet.se fortsätter omsättningshastigheten att vara mycket hög. I november slogs ett rekord på Hemnet för antalet nya bostadsrätter, samtidigt som utbudet var rekordlågt. Det tyder på mycket hög efterfrågan och snabba avslut.

 

Mellan oktober och november förändrades prisindex HOXSWE för privatägda bostäder i Sverige med –0,6 procent. Index för bostadsrätter i Sverige förändrades med –0,3 procent och villaindex med –0,7 procent.

 

I både Stockholm och Göteborg var förändringen i bostadsrättsindex –0,6 procent. I Malmö steg index för bostadsrätt med 1,1 procent. Förändringen i villaindex var negativ i samtliga av rikets tre största städer: i Stockholm var den –0,9, i Göteborg –0,4 och i Malmö –0,2 procent.

 

Historiskt har utvecklingen varit svag för höstmånaderna; säsongsjusterat är förändringen i prisindex för privatägda bostäder i Sverige i november endast –0,1 procent.