14 maj 2024
måndag, 14 december 2015 12:51

DNB säljer Oslo City för 5 Mdr

Skrivet av 
alt

Steen & Ström och Entra köper komplexet Oslo City och planerar att dela upp det så att Steen & Ström får köpcentrumdelen och Entra kontorsdelen.


DNB Livsforsikring har med hjälp av Pangea Property Partners tecknat avtal om att sälja kontors- och handelskomplexet Oslo City till ett konsortium bestående av Entra och Steen & Strøm. Fastigheten är värderad till cirka 5 miljarder norska kronor. Oslo City omfattar ett helt kvarter med en uthyrbar yta på över 80.000 kvm i anslutning till Oslo centralstation.  Tillträde beräknas ske i slutet av innevarande år.
    – Vi är glada över att ha lyckats i våra förhandlingar för att sälja Oslo City till två välkända och professionella spelare på sina respektive marknader. Vi har ägt huset sedan 1994 och har under dessa år har Oslo City utvecklats till att bli ett av Norges bästa köpcentrum. Nästa utvecklingsfas kommer att äga rum under ledning av nya ägare, säger Tom Rathke, Group Executive Vice President i DNB.
    

Under de senaste åren har DNB utnyttjat den goda transaktionsmarknaden och minskat sin fastighetsportfölj och tagit hem stora vinster till sina pensionskunder.
    

Steen & Strøm köper 66,7 procent av aktierna i Oslo City medan Entra köper resterande 33,3 procent. Under 2016 kommer de nya ägarna att dela ut fastigheten så att Steen & Strøm får köpcentrumdelen och Entra kontorslokalerna. Bolagen får vidare hälften vardera av fastighetens parkeringsplatser.
    

Steen & Strøm, kommer delvis att finansiera förvärvet med eget kapital (1300 MNOK), genom ett kapitaltillskott från sina aktieägare, Klépierre och APG, i proportion till deras befintliga insatser.
    

– Oslo köpcentrum kommer att stärka Steen & Strøm position som det ledande köpcentrum i Skandinavien. Köpet av Oslo ligger i linje med Steen & Ströms strategi som ägare, utvecklare och kommersiell operatör av de ledande köpcentrum belägna i de mest attraktiva marknadsplatser, säger finansdirektör Bjørn Tjaum, och tillägger att han ser fram emot att vidareutveckla Oslo köpcentrum tillsammans med befintliga och framtida hyresgäster.