28 april 2024
måndag, 07 december 2015 12:00

Skanska miljardsäljer till sina pensionsfonder

Skrivet av 
alt

Skanskas pensionsfonder blir delägare i Londonsjukhusen St Bartholomew med 65.000 kvm nyrenoverade ytor...


alt

...samt i Royal London Hospital som renoverades och byggdes ut 2010.


Skanska har avyttrat sin investering i de brittiska sjukhusen St Bartholomew Hospital och Royal London Hospital, båda i London, Storbritannien, för 80 MGBP, cirka 1 Mdr kr. Köpare är tre av Skanskas pensionsfonder. Transaktionen kommer att registreras av Skanska Infrastrukturutveckling under det fjärde kvartalet 2015.
    

Skanska säljer hela sin andel om 37,5 procent i de två OPS-sjukhusen (offentlig-privat samverkan). Uppdelningen mellan de tre pensionsfonderna som köper tillgången är Storbritannien 60 procent, Sverige 20 procent och Norge 20 procent. Skanska UK kommer fortsätta att ansvara för drift och underhåll av sjukhusen.
    

Det anrika sjukhuset St Bartholomew (Barts) har förvandlats till ett toppmodernt cancer- och hjärtcenter. The Royal London Hospital erbjuder ett specialistcenter för kvinnor och barn samt anläggningar inom olycksfalls- och akutbehandling.
    

Den första etappen av nya Barts överlämnades i mars 2010 och den sista etappen kommer att slutföras i början av 2016. Vid Royal London är allt byggnadsarbete slutfört och anläggningarna har lämnats över.