14 maj 2024
onsdag, 02 december 2015 20:06

ByggVesta/Grön Bostad skapar levande KTH Campus

Skrivet av 
alt
Det första spadtaget för bostadsprojektet på KTH Campus togs av Sten Wetterblad, regiondirektör Akademiska Hus, Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor, Görel Hällqvist och Marcus Svensson, projektledare respektive vd för ByggVesta Development och Eva Ellenfors, vd för Grön Bostad.

 

alt

Projektet består av två byggnader, en högre utskjuten volym mot Drottning Kristinas väg samt en lägre lamell. För formgivningen svarar Utopia Arkitekter och Urbio landskapsarkitekter.


alt

Klas Eklund, Senior Economist på SEB och ordförande för regeringens framtidsgrupp. Foto: Fastighetsaktien

 

ByggVesta och Grön Bostad har tagit det första spadtaget för 103 nya studentlägenheter på KTH Campus i Stockholm. Lägenheterna, fördelade i två hus med cirka 50 ettor på 25-29 kvm och 50 större kompislägenheter, ska bidra till att skapa ett mer levande campusområde som ska stärka KTH Campus position i konkurrensen om internationella studenter.

 

De nya byggnaderna uppförs på Drottning Kristinas väg och ska, tillsammans med de befintliga Lantmäteribyggnaderna, skapa en kvartersliknande bebyggelsestruktur – en plats som präglas av omtanke och innovation där framtidens visionärer, ledare och kreatörer kan nå sin fulla potential.

 

– Grön Bostad äger sedan tidigare studentbostäder på Campus Linköping Universitet och det är med stor glädje vi nu får möjlighet att fortsätta resan med campusboenden och att verkligen tillföra mervärden för KTH:s studenter och staden, säger Eva Ellenfors, vd för Grön Bostad.

 

Marcus Svensson, vd för ByggVesta Development, tillägger:

– Projektet är ett resultat av ett långtgående och väl fungerande samarbete mellan Akademiska Hus, Statens Fastighetsverk och ByggVesta. Därför är vi extra stolta över att nu realisera detta unika projekt.

 

I ett tal i samband med byggstarten framhöll Klas Eklund, Senior Economist på SEB och ordförande för regeringens framtidsgrupp, att projektet visserligen inte löser alla problem som världen står inför just nu, men  de nya bostäderna och dess inkluderande miljö bidrar med flera strån till stacken för en ökad mångfald, en ökad kreativitet och i förlängingen nya innovationer en växande ekonomi.

 

I samband med spadtaget avtäckte även Kristina Persson, minister för strategi- och framtidsfrågor, en tidskapsel med innovationer som speglar vår tids tekniska utveckling.

 

Kapselns innehåll, som är utvalt tillsammans med studenter från KTH, är bland annat ett nudelpaket utskrivet från en 3D-skrivare, en selfiestick och ett aktivitetsarmband.