15 maj 2024
måndag, 30 november 2015 14:05

NCC bygger högt åt Pitebo

Skrivet av 
alt

Det 16 våningar höga Stadstornet i kvarteret Ekorren i centrala Piteå har ritats av Tema Arkitekter.


NCC bygger Piteås högsta hus om 55 meter åt det kommunala bostadsbolaget Pitebo, och går samtidigt i bräschen för Skatteverkets nya krav om elektronisk personalliggare, där Skatteverket gör oannonserade besök för att kontrollera att kravet följs. Den nya lagen träder i kraft den 1 januari 2016. Ordern från Pitebo är värd 122 Mkr.
    

– Vårt projekt är först ut i Sverige med att genomföra det här testet i december. Vi gör det tillsammans med NCC och Skatteverket. Självklart är det viktigt för Pitebo att verka för en sund konkurrens inom branschen och vi deltar gärna i aktiviteter för att skapa förutsättningar för det, säger Maria Sandström, vd på Pitebo.
    

Beslutet att införa elektroniska närvaroliggare i byggbranschen togs i riksdagen i december 2014. Det nya lagkravet är likt det som sedan 2007 finns i frisör- restaurangbranschen och sedan 2013 i tvätteribranschen. Testet på byggarbetsplatsen i Piteå pågår under hela december.
    

– Vi vill trycka på vikten av ärlig och hederlig konkurrens och hoppas på ett lika bra genomslag som inom restaurang- och frisörbranschen. Vi välkomnar oannonserade kontroller för en rättvis bedömning, säger Peter Andersson, projektchef på NCC.
    

Det 16 våningar höga Stadstornet i kvarteret Ekorren i centrala Piteå får cirka 60 lägenheter om 2 – 5 rum och kök. Den översta våningen ska ha gemensamhetslokaler med relax, bastu, pentry och terrasser i alla vädersträck. De flesta lägenheter får två inglasade balkonger. I källaren finns ett kallgarage. Markparkeringar med motorvärmare finns utomhus. Inflyttning kan ske i andra kvartalet 2017.