15 maj 2024
torsdag, 26 november 2015 16:04

Stockholms stad hyllar Nyhems byggsystem

Skrivet av 
alt
Från vänster: Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region och grundarna av Nyhem, Robert Vagnstad och Michael Malmborg.

 

 

Nu har Stockholms stad nominerat 21 kandidater till årets 7 innovationsstipendier. Det är 30:e gången som stipendierna delas ut och en nyhet i år är att personer från hela länet har kunnat delta.

 

Bland de 21 nominerade vill Fastighetsaktien framhålla Nyhems byggsystem och hyperindustriella process som gör det möjligt att halvera produktionskostnaden. Något som flera i branschen framhåller.

 

Om innovationskraften i Stockholm säger Olle Zetterberg, vd Stockholm Business Region:

– Vi vill främja innovationskraften i staden eftersom det skapar fler arbetstillfällen på sikt. Stipendiet ger innovatörerna en kvalitetsstämpel och bidrar till regionens framtida tillväxt.

 

Men åter till Nyhem som menar att fler ska bo bättre genom att bolagets byggsystem och hyperindustriella process gör det möjligt att halvera produktionskostnaden, montera på en tredjedel av tiden och samtidigt få en attraktiv produkt och energilösning. Något som behövs, för enligt Boverkets nya rapport behöver det byggas 70.000 nya lägenheter.

 

Nyhem säger att deras prefabriceringen av lägenheterna i fabrik, det sinnrika och pedagogiska monteringssystemet och bolagets logistikprogram medför att ett projekt med 100 bostäder kan uppföras på två till tre månader eftersom byggsystemet innehåller färdiga enheter.

 

Vidare medför Nyhems tillverkning av lägenheterna att produktionskostnaden mer än halveras jämfört med traditionellt platsbyggda hus. Nyhem säger även att variationen i utformningen möjliggör bättre anpassning till tomtens och stadsrummens särskilda förutsättningar. Med Nyhem kan kvartershörn skapas, punkthus och andra ”infill”- lösningar möjliggörs på ett bra sätt. Nyhem blir ett attraktivt val vid förtätning av stadsbilden.

 

Flera hyllar Nyhem

 

Gustaf Schneider, Enhetschef Exploateringskontoret, Stockholm Stad säger:

– Nyhem har lämnat ett fint arkitektonisk förslag. Lägenheterna har goda bostadskvaliteter och väl studerade funktioner. Balkonger och goda dagsljusförhållanden ger relation inne-ute. Gröna tak med uteplatser ersätter gården. Lokaler i gathörnen bidrar till stadsliv.

 

Magnus Borglund, Ordförande, White Arkitekter AB säger:

– Byggsystemet Nyhem är ett mycket innovativt och bra initiativ för att öka variationen och förutsättningarna för mindre och kostnadseffektiva lägenheter. Systemets nya tekniska lösningar kan både sänka byggkostnader och förvaltningskostnader. Smart förvaring, höj och sänkbara sängar och yteffektiv planlösning ger en bra och attraktiv boendemiljö.

 

Johan Low, vd, Svenska Stålbyggnadsinstitutet, framhåller även Nyhem:

– Vi har länge väntat på att något skulle hända med färdiga bostadsmoduler i stålkonstruktion. Den stora flexibiliteten som uppstår med moduler som kan lyftas på plats och fästas samman med snabbfästen gör att lösningen lämpar sig både för permanenta bostäder och tillfälliga lösningar på tidsbegränsade bygglov.

 

Robert Vangstad och Michael Malmborg är grundarna bakom Nyhem. 

 

Robert Vangstad har tidigare varit affärsutvecklingschef på JM med fokus på stadsdels- och konceptutveckling av bostadsområden. Han även varit vd för Markona samt arbetat med verksamhetsutveckling hos kunder som Peab, Skanska, HSB ProjektPartner, Ikano Bostad, Täby Kommun. Han grundade Boverkstan och insiktsplattformen Bostadsköparen som såldes till Tyréns 2014.

 

Michael Malmborg har 27 års erfarenhet av design och produktutveckling. Han har vunnit en en rad internationella utmärkelser såsom: fyra Red Dot Awards, tre IDEA Awards, åtta ADEX Awards, Bombay Sapphire Rising Star Award, WTN Design Award. Malmborg är medlem i Industrial Designers Society of America och han är som ende svensk invald i World Technology Network Fellowship. TM