15 maj 2024
torsdag, 26 november 2015 13:08

ICA och Första AP-fonden bildar bolag

Skrivet av 
alt

Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter, och Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.


ICA Fastigheter och Första AP-fonden bildar ett nytt samägt fastighetsbolag, Secore Fastigheter. Initialt förvärvar bolaget 13 butiksfastigheter med ett fastighetsvärde på cirka 1,1 Mdr kr från ICA Fastigheter Sverige där ICA är huvudsaklig hyresgäst.
    

I samband med detta gör ICA Fastigheter en reavinst om cirka 300 Mkr, där hälften kommer att redovisas under fjärde kvartalet och resterande summa resultatförs successivt under de kommande åren. Catella Corporate Finance har varit rådgivare i transaktionen, som förväntas slutföras under december.
    

Secore ägs till hälften vardera av ICA och Första AP-fonden och affären ligger i linje med ICA Fastigheters strategi att bibehålla ICAs inflytande på respektive marknadsplats samtidigt som kapital frigörs för framtida investeringar. Meningen är att Secore ska fortsätta att förvärva och äga ICA-butiker och att ICA Fastigheter Sverige även fortsättningsvis att förvalta de sålda butiksfastigheterna.
    

– Genom bildandet av Secore Fastigheter tillsammans med Första AP-fonden skapas förutsättningar för ICA att behålla inflytandet på marknadsplatserna samtidigt som vi frigör kapital. Vi har väldigt bra erfarenheter av vårt samägande med Alecta i Ancore, och är mycket glada över att vi skapat ytterligare ett samarbete med en stark och långsiktig investerare, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.
    

– Fastigheter är en viktig del av Första AP-fondens långsiktiga investeringar. Det är därför glädjande att vi nu samarbetar med ICA. Det ger oss möjlighet att investera i en portfölj bestående av handelsfastigheter som är uthyrda med långa avtal, säger Johan Magnusson, vd för Första AP-fonden.
    

De 13 fastigheterna som förvärvas av det samägda bolaget är Maxi ICA Stormarknad Hässleholm, Maxi ICA Stormarknad Motala, Maxi ICA Stormarknad Kristinehamn, Maxi ICA Stormarknad Bromölla, ICA Supermarket Simrishamn, ICA Supermarket Perstorp, ICA Supermarket Sölvesborg, ICA Supermarket Eksjö, ICA Supermarket Hedemora, ICA Supermarket Alunda, ICA Ettan i Västerås (ICA Supermarket),
ICA Nära Katrineholm, ICA Supermarket Österbybruk och motsvarar en total yta om drygt 55.000 kvm. Bolaget finansieras till 60 procent genom extern finansiering.