15 maj 2024
onsdag, 25 november 2015 14:42

Castellum säljer stort till FastPartner

Skrivet av 
alt

Henrik Saxborns Castellum säljer fastigheter med 30 procents vakans till Sven-Olof Johanssons FastPartner.


Castellum säljer, via dotterbolaget Fastighets AB Brostaden, en portfölj bestående av elva kontorsfastigheter om totalt cirka 88.500 kvm i norra Storstockholm till FastPartner. Försäljningspriset uppgår till 822 Mkr netto efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om 14 Mkr, vilket var i nivå med senaste värdering. Till följd av försäljningen kostnadsförs reservering av periodiserad hyresrabatt, vilket påverkar försäljningsresultatet med -20 Mkr. Frånträdesdag är 8 december och Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare.
    

– Syftet med affären är fortsätta att omdisponera portföljen i Stockholm och koncentrera beståndet till utvalda delmarknader. I januari gjorde vi ett förvärv i Marievik och i september etablerade vi oss innanför tullarna i och med köpet i Hornsberg på Kungsholmen, säger Henrik Saxborn, vd för Castellum.
    

Affären omfattar fastigheterna Ekenäs 1-4, Karis 3 och 4, Sätesdalen 2 i Stockholm; Hammarby-Smedby 1:454 och 1:461 i Upplands-Väsby; Ringpärmen 4 och Sjöstugan 1 i Sollentuna. Av den sammantagna uthyrningsbara ytan om 88.500 kvm är 78.500 kvm kontor och 10.000 kvm lager, handel och restauranger. Antalet hyresgäster är omkring 150, varav den enskilt största är Microsoft AB, vars hyresvärde motsvarar 17 procent. Bland övriga hyresgäster märks SC Motors Sweden AB, Sandbergska Competens AB, Agility AB, och NDA Regulatory Service.
    

Det sammantagna årliga hyresvärdet uppgår till cirka 136 Mkr och på tillträdesdagen har fastigheterna en årlig ekonomisk vakans om cirka 42 Mkr. Den genomsnittliga återstående kontraktstiden är cirka 2 år.

 

– Affären befäster vår position i norra Stockholmsområdet och utgör en spännande utmaning för vår förvaltning. Fastigheterna är belägna i attraktiva lägen som till viss del kan konverteras till bostäder, säger Sven-Olof Johansson, vd för FastPartner.

 

Efter förvärvet kommer cirka 80 procent av FastPartners hyresintäkter från Stockholmsområdet.