15 maj 2024
måndag, 23 november 2015 16:25

Albano byggstartas

Skrivet av 
alt
Flygbild över Albano och Kräftriket. Bild: BSK Arkitekter/Lennart Johansson

 

alt

Albanoteatern i söder. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

alt

Vy från södra Albano. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

alt

Ett vackert promenadstråk med en damm i Albano. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

alt

En gata i Albano. Bild BSK Arkitekter och Christensen & Co Arkitekter

 

 

Nästa måndag byggstartas Albano, efter decennier av planarbeten med många överklaganden. Men nu ska området bli ett vetenskapligt nav som binder samman Stockholms universitet och KTH och med staden. Albano ska bli ett unikt socialekologiskt campus för 15.000 studenter och forskare med universitetslokaler samt med cirka 1.000 studentbostäder.

 

Stockholms universitet och KTH växer och utvecklas. Därför bygger Akademiska Hus nya universitetslokaler i Albano för behov på både kort och lång sikt. Området är den sista stora markreserven som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av de båda huvudstadsuniversiteten. Campus Albano blir en plats för forskning och högre utbildning med förutsättningar för de möten och samarbeten över ämnes- och institutionsgränser som är del av en modern utbildnings- och forskningsmiljö. Förutom 100.000 kvadratmeter lokaler för utbildning och forskning kommer även cirka 1.000 student- och forskarbostäder att byggas av Svenska Bostäder.

 

Medverkar vid första spadtaget gör:
 Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, Karin Wanngård (S), finansborgarråd Stockholms stad, Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet,  Peter Gudmundson, rektor för Kungliga tekniska högskolan, Kerstin Lindberg Göransson, vd Akademiska Hus, Pelle Björklund, vd Svenska Bostäder, Isabella Hagnell, vice ordförande Stockholms universitets studentkår samt Pontus Gard, ordförande Tekniska högskolans studentkår