17 maj 2024
måndag, 23 november 2015 15:14

Savana ska bygga stort vid Vintertullstorget

Skrivet av 
alt
Intill populära Vintertullstorget i änden av Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm, ligger fastigheten Gurkan 1, som ursprungligen byggdes som bilhall.

 

alt

Perspektivritning för Gurkan 1 med den intilliggande Orionteatern. Den före detta bilhallens fasad byggs helt om.

 

alt

Den huvudsakliga byggkroppen (på bilden på vänster) ligger längs med Barnängs tvärgränd.

 

Savana, som är ett framgångsrikt privatägt byggmästar- och fastighetsbolag, planerar ett bygge om 90 borätter vid populära Vintertullstorget på Södermalm. Savana, som grundades 1983 av Vesko Mijac, har förvaltning och utveckling av kommersiella fastigheter i egen regi samt produktion av privatbostäder, en stor del är produktion av vindslägenheter. Idag är verksamheten koncentrerad till Storstockholm och Savanas förvaltningsdel består idag av cirka 95.000 kvm fördelat på huvudsakligen samhälls- och handelsfastigheter, samtidigt som det existerande fastighetsbeståndet har utvecklingsmöjligheter uppgående till cirka 160.000 kvm.

 

Intill Vintertullstorget i änden av Katarina Bangata på Södermalm i Stockholm, ligger fastigheten Gurkan 1, som ursprungligen byggdes som bilhall. Savana har inlett ett arbete med detaljplanen i syfte att konvertera majoriteten av de kommersiella ytorna till byggrätter, för att bygga drygt 90 bostadsrätter. Den totala projektvolymen uppskattas till 7.600 kvm.

 

Området är mycket väl lämpat för bostäder. I närheten ligger Nytorget och SoFo (Söder om Folkkungagatan) med ett rikt utbud av restauranger och Orionteatern. Fastigheten kringgärdas av Vitabergsparken, Stora respektive lilla Blecktornsparken samt Vintertullsparken. Strandpromenaden Norra Hammarbyhamnen ligger bara ett kvarter bort.

 

Närområdet trafikeras av flera bussar, och Skanstulls tunnelbanestation ligger inom fem minuters promenadavstånd.

 

Lägenheterna beräknas att komma säljas under 2016 med en planerad inflyttning åren 2017/2018. LE