17 maj 2024
onsdag, 18 november 2015 15:08

700 nya bostäder i Farsta

Skrivet av 
alt

Norra bebyggelsen, vy från norr. Bild: White arkitekter

 

Familjebostäder, SISAB och Byggnadsfirman Viktor Hansson planerar att bygga nya bostäder i ett före detta sjukhemsområde i Farsta. Planförslaget innehåller totalt 700 bostäder, varav 215 studentlägenheter. Förslaget innehåller också en ny lokalgata och utbyggnad av en förskola i området. Området ligger ungefär en kilometer från Farsta centrum som har en tunnelbanestation samt ett stort utbud av offentlig och kommersiell service.

 

Det före detta sjukhemsområdet ligger vid Perstorpsvägen och Ekebergabacken i Farsta. Här finns den tidigare sjukhemsbyggnaden Farsta sjukhem som uppfördes på 1960-talet. Sjukhemsverksamheten på platsen har lagts ned och byggnaden har tillfälligtvis omvandlats till studentbostäder. I området finns även en förskola och en elnätsstation.

 

I planen föreslås 700 nya bostäder och att de flesta av de nya bostäderna byggs på platån där sjukhemmet ligger idag. Väster om det befintliga sjukhemmet föreslås ett höghus på 17 våningar med cirka 215 studentbostäder.

 

Fler bostäder kommer byggas i form av kvarter längs en ny lokalgata som binder samman Perstorpsvägen med Ekebergabacken. Kvartersbebyggelsen längs den nya lokalgatan kommer att bestå av högre delar på åtta till nio våningar och lägre delar på fyra till sex våningar. Enligt planen blir den nya lokalgatan områdets huvudstråk som kantas av gångbanor samt kvartersbyggnadernas öppna bottenvåningar med service och verksamheter.

 

I korsningen Ekebergabacken och den nya lokalgatan byggs en lägre bostadsdel i tre våningar där bottenplanet kommer användas som verksamhetslokaler. Strax väster om befintlig byggnad vid Ekebergabacken föreslås ett nytt bostadhus som en fond åt parken.

 

I slänten, strax norr om korsningen mellan Ekebergabacken och Perstorpsvägen, föreslås tre flerbostadshus i form av lamellhus (lägre hyreshus). Husen följer sluttningen mot Perstorpsvägen och trappar nedåt i höjd. På så vis skapa en fysisk koppling mellan kvarteren ovanför och Perstorpsvägen nedanför.

 

Planen föreslår även att den befintliga förskolan ersätts med en större fristående.