17 maj 2024
onsdag, 18 november 2015 14:54

Starka siffror för Stockholm

Skrivet av 
alt

Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.


Stockholms Handelskammare konstaterar i sin nya konjunkturbarometer att Stockholmsekonomin uppvisar de starkaste siffrorna på fyra år. De flesta branscherna uppvisar positiva siffror och handeln och tjänstesektorn utmärker sig särskilt positivt. Hushållen har dock fortsatt en negativ syn på Sveriges ekonomi.
    

Barometern steg med 3,1 enheter under tredje kvartalet till 106,2. Handeln uppvisade styrka och barometern i tredje kvartalet stärktes med 3,9 enheter. Vidare visade byggindustrin fortsatt positiva siffror och stärks med 0,6 enheter.
    

– Byggindustrin fortsätter att tuffa på men arbetskraftsbristen är påtaglig och håller tillbaka byggandet i huvudstaden, säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare, som samtidigt ser en del orosmoln:
    

– Stockholm genererar en stor del av landets tillväxt och export. Därför är det bekymmersamt att den positiva utvecklingen riskerar att brytas med höjda skatter och andra bromsklossar som regeringen planerar. Förutom en aviserad nota på omkring 6.000 kr i höjda skatter per stockholmare så kan flera pågående utredningar leda till ökade kostnader för småföretag framöver. Istället för att straffbeskatta Stockholm behöver regeringen satsa på huvudstadsregionen, till exempel genom att påbörja byggandet av den östliga förbindelsen.