17 maj 2024
fredag, 13 november 2015 17:26

Jonas Nygren avgår – nytt styre i Sundbyberg

Skrivet av 
alt
Jonas Nygren (S), bilden t v, är inte längre kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs Stad. Han efterträds av Mikael T Eriksson (M), bilden t h.

 

Nu, efter ett par månaders förhandlingar, har det blivit en ny blågrön koalition i Sundbyberg. Det betyder att Jonas Nygren har lämnat in sin avsägelse som kommunstyrelsens ordförande i Sundbybergs Stad. Ny ordförande i kommunstyrelsen blir Mikael T Eriksson (M) som ska leda ett majoritetsstyre med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Det andra gången sedan första världskriget som Sundbyberg får ett borgerligt styre. Jonas Nygren fick gå sedan han menat att det ska byggas bostäder i Kymlinge, vilket väckte en opposition som störtade S-styret.

 

I sin blogg skriver Jonas Nygren:

– Jag lämnar efter 5,5 framgångsrika, spännande, men samtidigt, får erkännas, tuffa år. Det är med blandade känslor jag gör detta.

 

Efter valet 2014 har Sundbyberg styrts av en koalition mellan Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men i slutet av november valde dock Centerpartiet att hoppa av, för att istället bilda koalition med Moderaterna och Miljöpartiet.

 

I valet 2014 fick inget av blocken en egen majoritet i Sundbyberg eftersom Sverigedemokraternas 2 mandat fick en vågmästarroll i kommunfullmäktige. Men nu spricker alltså koalitionen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet i Sundbyberg, vilket lett till ett borgerligt majoritetsstyre tillsammans med Miljöpartiet.

 

Men Jonas Nygren framhåller i sin blogg:

– Samtidigt kan jag se tillbaka på en fantastisk utveckling i vår stad. Det är ingen slump att Sundbyberg:

– Varit Sveriges snabbast växande kommun i fyra år. Första halvåret i år växte Sundbyberg med 2,5 procent och i juli passerade vi 45.000 invånare och snart är vi 46.000 Sundbybergare.

– Att handelns omsättning har ökat år efter år och gatubilden har förändrats med en rad nya restauranger och butiker. Jämfört med för tio år sedan har antalet restauranger och omsättningen på dem fördubblats. (Branschorganisationen Visita)

– Att såväl Swedbanks huvudkontor som myndigheter och mindre företag flyttat hit de senaste åren.