1 maj 2024
fredag, 23 oktober 2015 17:20

AMF gör storinvestering i Oslo

Skrivet av 
alt

Oslo Areals portfölj innehåller bland annat Sørkedalsveien 6, mer känt som KPMG-Huset om 22.000 kvm fördelat på 18 våningar.


AMF förvärvar 50 procent av det norska fastighetsbolaget Oslo Areal för cirka 3,3 miljarder norska kronor (3,36 Mdr kr). Säljare är norska försäkringsbolaget Gjensidige Forsikring. Efter affären kommer Oslo Areal att ägas till lika delar av Gjensidige och AMF.    
    

Oslo Areal äger 21 fastigheter, varav 18 i Osloregionen, med ett totalt fastighetsvärde om cirka 6,6 miljarder norska kronor. Utöver fastigheterna i Osloregionen äger bolaget en fastighet i vardera Drammen, Fredriksstad och Stavanger. Total omfattar portföljen drygt 250.000 kvm uthyrbar area, varav merpartet är kontor
    

– I dagens lågräntemiljö har investeringar såsom fastigheter möjlighet att ge betydande effekt på spararnas totala avkastning. Vi känner oss därför mycket nöjda med att utöka vårt fastighetsbestånd med Oslo Areal. Vi bedömer att Osloregionen långsiktigt kommer att utvecklas positivt med fortsatt urbanisering och tillväxt. Vi ser fram emot att tillsammans med Gjensidige fortsätta utveckla Oslo Areal, säger Martin Tufvesson, investeringsansvarig Fastigheter inom AMF. 
    

AMFs fastighetsinnehav har i dagsläget ett marknadsvärde om nära 60 Mdr kr. Det består av kommersiella fastigheter i Stockholmsregionen förvaltade av det helägda bolaget AMF Fastigheter, och det hälftenägda bolaget Rikshem, som äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i tillväxtorter runtom i Sverige.

 

Utöver dessa innehav köpte AMF tidigare i år en portfölj med inriktning mot kontor i Helsingfors och en innehållande handelsfastigheter i mellersta och södra Finland samt i Sverige. Kontorsportföljen om totalt cirka 4 Mdr kr ägs till lika delar med livförsäkringsbolaget Ilmarinen, medan handelsportföljen ägs till lika delar med detaljhandelskoncernen Kesko och Ilmarinen.
    

Tillträdet av det norska förvärvet planeras ske till i början av november. Finansiell rådgivare till AMF i transaktionen har varit Erneholm Haskel AB. BA-HR har svarat för juridisk rådgivning och DTZ Realkapital har svarat för fastighetsekonomisk rådgivning.

 

Deloitte och Skeppsbron Skatt har lämnat finansiell och skattemässig rådgivning och Golder Associates har svarat för teknisk due diligence.