28 april 2024
fredag, 16 oktober 2015 15:04

Kungsleden storköper för 3 Mdr

Skrivet av 
alt

Merparten av Kungsledens förvärv om 3 Mdr kr finns i Gärdet/Frihamnen.


Kungsleden förvärvar fyra fastigheter på Gärdet/Frihamnen och en i Hammarby Sjöstad i Stockholm för 3 Mdr kr. Den totala uthyrningsbara arean är 96.000 kvm, varav 88.500 kvm bildar ett nytt innerstadskluster på Gärdet, vilket kommer att komplettera bolagets kluster i Danderyd Kontor, Kista City, Västberga och Västra Kungsholmen/Vasastan. Säljare är Djurgårdsstadens Fastigheter, som har haft Newsec som rådgivare i affären.
    

– Det är självklart mycket glädjande att bidra till en affär med strategiskt vikt för några av våra viktigaste kunder. Att det dessutom är en av årets största transaktioner känns extra stimulerande, säger Dan Sandstedt, Head of Property Transaction, Newsec.
  

I Kungsledens förvärv ingår fastigheterna Rotterdam 1, Tegeludden 13, Stettin 5 och Stettin 6 ligger samt Godsvagnen 9 i Hammarby Sjöstad. Fastigheterna på Gärdet-Frihamnen tillträds den 1 december och tillträdet av fastigheten i Hammarby Sjöstad sker efter att nybyggnationen är färdigställd vilket beräknas ske till våren 2017.

 

Bland hyresgästerna märks bland andra Tullverket, Fortifikationsverket, Biz Apartment, Axfood samt Procter & Gamble och hyresvärdet uppgår till 200 Mkr. Uthyrningsgraden idag är 92 procent och den genomsnittliga återstående hyreskontraktsdurationen uppgår till 4,4 år.
    

– Jag är oerhört stolt och glad över att vi nu lyckats förvärva ett kluster av fastigheter i ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden och därmed väsentligt stärker vårt kunderbjudande i Stockholms innerstad. Genom förvärvet överträffar vi vårt expansionsmål för 2017 då vi når 27 Mdr kr i fastighetsvärde redan i år och mer än 40 procent av det totala fastighetsvärdet kommer att vara i Stockholm, säger Biljana Pehrsson, vd Kungsleden.
    

Lånefinansiering för fastighetsförvärvet har avtalats i form av en sexårig kredit från Danske Bank till marknadsmässiga villkor. 
    

– Vi är väldigt nöjda över att göra affär med Kungsleden. Vi har varit aktiva i Värtahamnen de senaste åtta åren och har till stora delar fullföljt vår plan och vi känner att det nu är rätt läge att lämna över stafettpinnen. Nu övergår vårt fokus till att vidareutveckla vårt koncept för Biz Apartment som dessutom blir en betydande och långsiktig hyresgäst i beståndet, säger Jan-Åke Glommen, vd och delägare på Djurgårdsstadens Fastigheter.
    

Gärdet-Frihamnen ligger i Norra Djurgårdsstaden som är ett av Stockholms största stadsutvecklingsområden. I denna nya stadsdel uppförs 12.000 bostäder, 35.000 arbetsplatser, en modern hamn och ny infrastruktur i form av Spårväg City och Norra Länken.