13 maj 2024
onsdag, 14 oktober 2015 18:23

Hemfosa investerar 200 Mkr i Norge

Skrivet av 
alt
Gardermoen Campus, som ligger i nära anslutning till Oslos flygplats Gardermoen, ska på sikt utgöra en betydande kompetenspark inom hälsa och vård och omfatta verksamheter inom forskning och utbildning, kontor, butiker, restauranger och service.

 

alt

Simon Venemyr Ottersland, COO Hemfosa Norge och Lars Thagesson, COO för Hemfosa.

 

Hemfosa har tecknat avtal om utveckling av ett lokalmedicinskt center, ett så kallat Helsehus, vid Gardermoen nära Oslo, i direkt anslutning till det specialistsjukhus som bolaget nyligen byggstartade. Därmed förstärker Hemfosa sin position i Norge som en kraftfull aktör inom samhällsfastigheter.

 

Kontraktet för Helsehuset har tecknats med Ullensaker kommun via Hemfosas joint venture Gardermoen Campus Utvikling, GCU, som ägs av Hemfosa och Aspelin Ramm Eiendom där Hemfosas ägarandel uppgår till 65 procent. Helsehuset ska bland annat ska erbjuda vård för invånare i fyra närliggande kommuner. Hemfosas del av det aktuella projekt uppgår till cirka 200 Mkr.

 

Ett 30-årigt hyresavtal som innefattar drift och underhåll är tecknat med Ullensaker kommun avseende drygt hälften av den totala projektytan om 7.826 kvm. Förhandlingar för övriga ytor i fastigheten pågår. Byggstart är planerad till våren med färdigställande beräknat till januari 2018.

 

– Att Hemfosa valts ut som fastighetsutvecklare för ännu ett projekt i detta expansiva område visar att vi har etablerat en stark position inom samhällsfastigheter i Norge och vi ser goda möjligheter att fortsätta växa både genom förvärv och fler utvecklingsprojekt i landet, säger Lars Thagesson, COO för Hemfosa och ansvarig för projektet från Hemfosas sida tillsammans med Simon Venemyr Ottersland, COO Hemfosa Norge.

 

– Vi tror att samlokalisering av hälso- och vårdtjänster skapar en bra miljö och effektiv drift. Att denna fastighet uppförs vägg i vägg med det specialistsjukhus för hjärt- och lungsjukvård som vi har börjat bygga, innebär tydliga fördelar för hyresgästen. Projektet ger även stärkta förutsättningar för oss att fortsatta expandera inom detta spännande campusområde, säger Gunnar Oveland, projektansvarig i GCU.

 

Hemfosas ägarandel av Gardermoen Campus Utvikling (GCU) uppgår till 65 procent och Aspelin Ramm 35 procent. GCU klassificeras som ett joint venture då aktieägaravtal styr en likvärdig beslutanderätt i projekten för båda parter.