10 maj 2024
måndag, 12 oktober 2015 18:17

1.600 lägenheter planeras i Södra Värtan

Skrivet av 
alt

Södra Värtan byggs ihop med Gärdet och Frihamnen. Kvarteren kommer att ha en innerstadskaraktär och rymma totalt cirka 1.600 lägenheter. Illustration: AIX

 

alt

Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (S).

 

Norra Djurgårdsstaden växer vidare in i hamnkvarteren där bostäder, kontor och parker ska samsas med hamnens färjetrafik. Kajerna blir promenadstråk med butiker och restauranger och ett stort utomhusbad planeras utmed vattnet i Lilla Värtan. Hela detaljplanen i Södra Värtan innehåller cirka 1.600 lägenheter och inflyttning i området påbörjas 2020. Markanvisningar sker i två etapper, och redan under hösten 2015 startar en markanvisningstävling om 650 lägenheter. Stadsbyggnadsnämnden tar beslut den 15 oktober om att påbörja planarbete för Södra Värtan.

 

– Med 1.600 bostäder är Södra Värtan nästa steg i utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden och ett viktigt tillskott för att nå vårt mål om att bygga 40.000 nya bostäder i Stockholm till 2020, säger Roger Mogert, stadsbyggnadsborgarråd (S) i en kommentar.

 

Den tyngre hamnverksamheten flyttas till alternativa lägen i regionen, medan kryssnings- och färjetrafiken koncentreras till Värta- och Frihamnspiren. Redan nästa år är Värtapiren utbyggd och den nya Värtaterminalen invigs för passagerare.

 

Mot hamnpirarna byggs högre hus som skärmar av buller från hamnverksamheten. Längst ut på kajens norra del planeras ett cirka 25 våningar högt hus. I bottenvåningarna inryms lokaler med olika verksamheter som skapar en levande stadsmiljö. 

 

All planering och utveckling i Norra Djurgårdsstadens präglas av hållbart byggande. När Södra Värtan planeras har projektet fem års erfarenhet av hållbar stadsutveckling. Det kommer att visa sig i både robusta och flexibla lösningar, såväl som gröna tak och gång- och cykelvänliga kvarter.