10 maj 2024
måndag, 05 oktober 2015 16:14

Diös dubblar i Skellefteå

Skrivet av 
alt
Lorents Burman, kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå och Knut Rost, vd Diös Fastigheter.


Diös Fastigheter förvärvar fem fastigheter om cirka 51.000 kvm i centrala Skellefteå. Säljare är Skellefteå kommun och dess helägda bolag Fastighets AB Polaris och Skellefteå Kraft. Det underliggande fastighetsvärdet uppgår till 653 Mkr och förvärvet innebär att fördubblar Diös sitt fastighetsinnehav i Skellefteå till sammanlagt 104.000 kvm. Tillträde sker den 1 december.
    

I affären, som blir den största i Skellefteås historia, ingår fastigheterna Hjorten 5 (som ägs av kommunen), Sleipner 5 (Fastighets AB Polaris) samt Sirius 16, Sirius 24 och Sirius 25 (Skellefteå Kraft) innehållande 60 procent kontor, 19 procent hotell och 21 procent Övrigt. De största hyresgästerna är Skellefteå kommun, Scandic Hotels och Tieto och den genomsnittliga kontraktslängden uppgår till 6,1 år.

 

– Affären är ett naturligt steg i vår strategi att koncentrera fastighetsbeståndet till centrala lägen på tillväxtorter i norra Sverige. Skellefteå uppfyller de kriterier vi ställer på våra satsningsorter och vi ser stora möjligheter att vara en aktiv part i utvecklingen av en attraktiv stad, säger Knut Rost, vd för Diös Fastigheter.
    

Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S), menar att affären är mycket viktig för kommunens del:

 

– För att nå målet om att bli 80.000 invånare behöver vi göra det möjligt för fler aktörer att utveckla handel och andra näringslivsverksamheter i staden och kommunen. I affären ingår även en ambition från Diös sida att bygga bostäder och det är vi väldigt glada för.