13 maj 2024
torsdag, 01 oktober 2015 14:28

NCC bygger nytt sjukhus i Örebro

Skrivet av 
alt

Nya H-huset vid Universitetssjukhuset i Örebro, vy från Södra Grev Rosengatan. För formgivninen svarar Sweco AB med Aart Architects A/S


Region Örebro län fortsätter satsningen på den högspecialiserade vården och ger NCC i uppdrag att bygga ett nytt länssjukhus i Örebro. Projektet drivs i projektformen partnering där de första stegen är att ta fram projektets organisation, projektering, bygghandlingar och budgetpris. Ordervärdet beräknas totalt att uppgå till omkring 1 Mdr kr. Ordern beräknas registreras under det första kvartalet 2016 i det nya affärsområdet NCC Building.
    

Region Örebro framtidssatsning sker främst genom den nya byggnaden, H-huset, ska ersätta lokaler som inte uppfyller dagens krav.

 

– H-huset ger oss goda förutsättningar att kunna bedriva och utveckla högspecialiserad vård också i framtiden. Vi ser fram emot ett gott samarbete med NCC i det här stora och viktiga projektet, säger Marie-Louise Forsberg Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, Region Örebro län.  
    

H-huset ska rymma såväl slutenvård, öppenvård som kirurgi för bland andra öron-, näs- och hals, hud, anestesi- och akutklinik. En utmaning blir att bygga det nya sjukhuset med så liten påverkan som möjligt på den pågående verksamheten i det nuvarande sjukhuset. Utöver nybyggnationen kommer också ombyggnad att ske. Det gamla sjukhuset och det nya H-huset får en ny gemensam entré och akutmottagningen kommer också att byggas om. Nybyggnationen kommer att byggas enligt Miljöbyggnad Guld och mycket fokus ligger på energieffektiviteten.
    

– Vi är glada för förtroendet från Region Örebro Län. NCC har bred erfarenhet av att bygga stora sjukhus. Den erfarenheten tar vi med oss in det här projektet. I ett partneringsprojekt som detta, kan vi i ett tidigt skede tillsammas med regionen planera för bästa resultat, säger Svante Hagman, affärsområdeschef på NCC Construction Sweden.