13 maj 2024
onsdag, 30 september 2015 12:26

Familjebostäder satsar 666 Mkr i Årstaberg

Skrivet av 
alt

Med byggstart 2018 planerar Fameljebostäder 220 nya hyresrätter vid Årstabergs pendeltångsstation. Visionsbild: Alessandro Ripellino Arkitekter.


En gammal idé, en befintlig tomträtt och ett nytt förvärv möjliggör 220 nya hyresrätter med beräknad inflyttning 2020. Igår tog Familjebostäders styrelse beslut om förvärv och inriktning för marken precis intill Årstabergs pendeltågsstation. Markaffären gäller Årsta 1:7, som förvärvas av Jernhusen för 53 Mkr. Tomten blir del av satsningen på kvarteret Marman, som beräknas bli en investering om 666 Mkr inklusive moms. Möjlig byggstart beräknas till hösten 2018 med inflyttning 2020.
    

Redan 2007 hade Familjebostäder en idé om att utveckla området vid Årstabergs station. Utbyggnaden av Citybanan och ett önskemål från stadens sida om ett helhetsgrepp för området gjorde att planerna inte gick att genomföra då. Men nu är tiden mogen för att förverkliga bostadsplanerna och igår togs ett styrelsebeslut om förvärv av Jernhusens fastighet och inriktning för nyproduktion av hyresrätter intill Årstabergs station.
    

– Stockholm har ett stort behov av nya hyresrätter i kollektivtrafiknära lägen. Många väljer bort bilen och då blir en knutpunkt som Årstaberg väldigt attraktiv för bostäder. Det här är ett mycket välkommet tillskott, säger Ann-Margarethe Livh (V), ordförande Familjebostäder.
    

– Med förvärvet får Familjebostäder tomtmark som möjliggör kvartersbyggnad från Svärdlångsplan ända ner till Årstagårds bollplan. I Årsta finns behov av både små lägenheter för förstagångsflyttare men också större lägenheter så att barnfamiljer kan bo kvar i området, så det kommer vi titta extra på i projekteringen, säger Håkan Siggelin, projektutvecklingschef på Familjebostäder.
    

Årstaberg är en viktig knutpunkt mellan pendeltåg, tvärbana och bussar.


– Gillar man läget så kan man ställa sig i bostadskön idag och faktiskt ha möjlighet att vara en av dem som flyttar in i en alldeles ny lägenhet om lite drygt fem år. På våra senaste nyproduktioner har de lägsta kötiderna legat från 9 månader till cirka 1,5 år, säger Håkan Siggelin.