2 maj 2024
tisdag, 01 september 2015 14:14

Sveafastigheter säljer och bildar bolag med AP3

Skrivet av 
alt

Från vänster: Det är Svante Jernberg och Lars Gärde från Byggvesta, som bildar ledning i nya Sveafastigheter Bostad. Fabian Neuenschwander, Parters Group, är en köpare till merparten av Sveafastigheter Fund II. Klas Åkerbäck, Tredje AP-Fonden, är ansvarig för AP3:s investering i fondens och Sveafastigheters nya bolag med satsning på regionstäder samt Johan Tengelin, vd Sveafastigheter.


Sveafastigheter har sålt en större fastighetsportfölj ur Sveafastigheter Fund II, med ett värde om cirka 3,2 Mdr kr till Partners Group, en global kapitalförvaltare med huvudkontor i Schweiz. Portföljen utgörs av 32 fastigheter inom handel, kontor, hotell och samhällsfastigheter i Sverige, Finland och Estland med en total uthyrningsbar area om 250 000 kvm. Partners Group har gett Sveafastigheter uppdraget att fortsätta förvaltningen av portföljen, som inkluderar en blandning av utvecklings- och kassaflödesfastigheter.
    

Samtidigt startar Sveafastigheter ett nytt bolag med Tredje AP-fonden (AP3). Bolaget ska investera i kontors- och handelsfastigheter i växande regionstäder och börjar sin verksamhet med en portfölj värd 700 Mkr. Portföljen – som  innehåller 17 fastigheter belägna i Eskilstuna, Skövde, Halmstad, Trollhättan och Karlskrona – kommer att majoritetsägas av AP3 och förvaltas av Sveafastigheter.
    

Sveafastigheter har även startat ett bolag – Sveafastigheter Bostad – för utveckling och förvaltning av hyresbostäder i tillväxtregioner i Sverige. Ledningen i Sveafastigheter Bostad utgörs av Svante Jernberg och Lars Gärde, som också varit initiativtagare till det nya bolaget. Båda dessa har drygt 20 års erfarenhet från branschen, varav de senaste 10 åren i ledande positioner inom ByggVesta.
    

Sveafastigheter Fund II lanserades under 2006 och stängde för investeringar 2009 med eget kapital om 1,2 Mdr kr. Efter försäljningen till Partners Group omfattar Sveafastigheter Fund II tillgångar med ett underliggande fastighetsvärde om cirka 230 Mkr.
  

I en kommentar till förvärvet säger Fabian Neuenschwander, Senior Vice President, Partners Group:
– Vi förutspår en fortsatt stark fastighetsmarknad i Norden och Estland, och ser stor potential i fastigheterna vi nu förvärvar från Sveafastigheter Fund II. Vi lyckades köpa ut portföljen till ett attraktivt pris för våra investerare. I samband med förvärvet har vi också tecknat ett nytt portföljlån som ger goda förutsättningar för att fortsätta förädla fastigheterna tillsammans med Sveafastigheter.
    

Den seniora finansieringen tillhandahölls av Nordea. Rådgivare på säljarens sida var Leimdörfer och Roschier. Rådgivare åt köparen var Wistrand och PwC.

 

När det gäller affären med AP3 är tanken att utgå från Sveafastigheters etablerade affärsmodell och i samarbete med AP3 skapa en långsiktigt hållbar fastighetsinvestering.
– För Sveafastigheters del stämmer samarbetet väl med bolagets breddade strategi att erbjuda attraktiva och tydligt strukturerade investeringsmöjligheter med en annan tidshorisont än för de traditionella fonderna, säger Johan Tengelin, vd Sveafastigheter.
    

Enligt Klas Åkerbäck, Senior portföljförvaltare på AP3, kompletterar investeringen fondens befintliga fastighetsinnehav.
– Med en aktör som Sveafastigheter med sitt lokala nätverk tror jag att samarbetet kan generera en attraktiv riskjusterad avkastning, säger han.

 

Sveafastigheters bostadssatsning har också fått en flygande start. Bolaget har produktionsstartat ett projekt i Västerås om 196 lägenheter fördelade på två etapper. Inflyttning i de första lägenheterna är planerad till oktober nästa år. Nyligen fick bolaget även en markanvisning om cirka 150 lägenheter i Nacka, direkt invid Nacka Forum. Inflyttning i området beräknas till år 2020.
    

– Det är jätteroligt att Sveafastigheter Bostad har fått en så bra start med attraktiva markanvisningar och starka projekt. Teamet inom Sveafastigheter Bostad har gedigen erfarenhet av planering, utveckling, byggnation och förvaltning av hyresbostäder, så jag känner mig trygg i att de kommer leverera i enlighet med visionen, avslutar Johan Tengelin.