18 maj 2024
onsdag, 08 juli 2015 19:34

Lennart Sten med partners köper för 2,7 Mdr

Skrivet av 
alt
Lennart Sten är vd för och delägare i Svenska Handelsfastigheter.

 

alt

 

Övriga delägare i Svenska Handelsfastigheter är Thomas Holm, till vänster, och Johan Röhss.

 

Lennart Sten med Thomas Holm och Johan Röhss har nu gjort ett stort förvärv med det egna bolaget Svenska Handelsfastigheter när Areim säljer 44 handelsfastigheter för 2,7 Mdr kr.

 

Förvärvet är en satsning att tillsammans med långsiktigt pensionskapital och ledande detaljhandelsföretag, bilda ett kundnära fastighetsbolag med fokus på att utveckla framtida handelsplatser. 

 

Svenska Handelsfastigheter har grundats av Lennart Sten, Thomas Holm och Johan Röhss, i samarbete med Kåpan Pensioner, som är en försäkringsförening med 700 medlemmar, och som förvaltar cirka 50 Mdr kr.

 

Lennart Sten och Thomas Holm, som har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen, främst från GE Capital Real Estate, kommer att leda verksamheten. 

 

Johan Röhss, delägare och styrelseledamot, har lång erfarenhet från detaljhandeln, bland annat ICA och från investeringsverksamhet på Investor. Han kommer vara senior rådgivare.

 

Den uthyrningsbara arean i förvärvet uppgår till cirka 180.000 kvm och fastigheterna är belägna mellan Ystad till Boden. 

 

De största handelsfastigheterna finns i Luleå, Gävle, Södertälje, Katrineholm, Kungälv och Kristianstad, vilka svarar för cirka 80.000 kvm av förvärvets totala 180.000 kvm. Största hyresgäster är ICA, Axfood, Bergendahlsgruppen och Coop.

 

Det var Areim som via en av sina fonder förvärvade fastigheterna under åren 2010-2013, förvärv som Areim tillsammans med Möller & Partners och HEA Property Partners har utvecklat.

 

Tillträde kommer att äga rum under hösten 2015. 

 

Förvärvet, har förutom aktiekapital, finansierats av Nykredit och Kåpan Pensioner Försäkringsförening. Advokatfirman Glimstedt har varit legal rådgivare.

 

Leimdörfer och Kilpatrick Townsend & Stockton har varit Areims rådgivare.

 

I ett samtal med Lennart Sten säger han att Svenska Handelsfastigheter inte bara ska förvalta handelsfastigheterna utan bolaget ska även projektutveckla dem. Han tillade även att han ser analytikern Thomas Holm som en ovärderlig partner.

 

I en kommentar kan sägas att Lennart Sten, har lång erfarenhet av utveckling av köpcentrum i Europa och Sverige till ett fastighetsvärde om cirka 20 Mdr kr, efter sitt ledarskap i många år för GE Real Estate i Norden och i Europa. Det innebär att Sten förstår och har kunskap om långsiktig förvaltning och utveckling av handelsfastigheter.