18 maj 2024
tisdag, 07 juli 2015 19:45

Balticgruppen och Wallenberg bildar bolag

Skrivet av 
alt

Fastigheterna som ingår i det nybildade bolaget är Konstnärligt Campus, Språkskolan, studentbostäder på Tvistevägen i Umeå samt kvarteret Brage i centrala Umeå.

 

Balticgruppen AB och Wallenberg Foundations AB har bildat ett gemensamt bolag för fastighetsförvaltning och utveckling i Umeå. Leimdörfer  har varit köparens Wallenberg Foundations rådgivare.

 

Det gemensamt ägda fastighetsbolaget etableras för ägande och utveckling av ett antal fastigheter i centrala Umeå, bland annat Konstnärligt Campus. Fastigheterna var innan affären helägda av Balticgruppen.

 

I affären går Balticgruppen AB in med färdigutvecklade fastigheter. Wallenberg Foundations AB som administrerar anslags-, stiftelse- och kapitalförvaltningsverksamheten för samtliga Wallenbergstiftelser förvärvar enligt avtal som ingåtts 1 juli 2015 50 procent av aktierna i det nybildade bolaget Campus X i Umeå AB. Resterande 50 procent ägs av Balticgruppen.

 

– Affären möjliggör för Balticgruppen att frigöra kapital för att fortsätta investera i Umeå, säger Balticgruppens grundare och huvudägare Krister Olsson. Det här ger oss möjlighet att fortsätta investera i Umeå och stadens utveckling. De senaste fem åren har vi investerat cirka 2,5 Mdr i fastigheter samt ytterligare 300 Mkr i små och medelstora företag i Umeå.

 

– För Wallenberg Foundations AB är detta en investering som ger en bra avkastning och är särskilt intressant då majoriteten av fastighetsbeståndet avser lokaler för forskning och utbildning vilket ligger i linje med Wallenbergstiftelsernas överordnade verksamhet fokuserad på forskning och utbildning, säger Hans Wibom, vice ordförande i Wallenberg Foundations AB.

 

Fastigheterna som ingår i det nybildade bolaget är Konstnärligt Campus, Språkskolan, studentbostäder på Tvistevägen i Umeå samt kvarteret Brage i centrala Umeå. De kommer även fortsättningsvis att förvaltas av Balticgruppen AB.