18 maj 2024
måndag, 06 juli 2015 21:41

Blackstone i norsk megaaffär om 28,1 Mdr kr

Skrivet av 
alt

Stephen Schwarzman, CEO Blackstone.

 

Blackstone ska köpa fastigheter för totalt cirka 3 miljarder euro. Säljare är skilda norska fonder förvaltade av noterade Agasti Holding. Den norska fondförvaltarportföljen som säljs har en bred geografisk spridning med koncentration av tillgångar i Norge, Sverige och Tyskland samt med ett mindre antal fastigheter i Danmark, Frankrike, Lettland och Storbritannien. Portföljen innehåller även ett litet antal fastigheter i USA. Omkring en tredjedel av fastighetsportföljen utgörs av logistikfastigheter.

 

Blackstone bygger nu sin stora europeiska logistikplattform som kallas Logicor. En portfölj som ska säljas eller börsintroduceras under nästa år. Logicor har nu fastighetstillgångar omfattande cirka 1 miljon kvm i 12 länder.

 

Likvida investerare såsom riskkapitalbolag och nationella fonder fokuserar nu i allt högre grad på att köpa större fastighetsportföljer eller börsnoterade företag, i stället för att köpa enskilda fastighetstillgångar.

 

Totalt förvaltar Agasti cirka 53 Mdr kr i fastighetstillgångar, varav hälften är bostäder, 24 procent är kontorsfastigheter samt cirka 25 procent utgörs av fastigheter för detaljhandel, industri, vårdhem och hotell.