18 maj 2024
måndag, 06 juli 2015 12:09

Newsec: Shanghais Envision köper vindkraft

Skrivet av 
alt

Omid Ashrafi, ansvarig för infrastruktur och energi inom Newsec.

 

Den ledande och heltäckande teknik- och tjänsteleverantören av smarta energilösningar, Envision Energy från Shanghai, förvärvar en vindkraftspark om 25 MW belägen utanför Eskilstuna. Newsec har agerat som exklusiv finansiell rådgivare till säljaren. Förvärvet är den största kinesiska vindkraftinvesteringen hittills i Sverige och innebär även etablering av en ny teknikleverantör på marknaden. Envision kommer att påskynda byggandet med målet att nå kommersiell drift i september 2016.

 

– Vi är mycket glada över detta förvärv som är den första projektinvesteringen i vår europeiska expansion och ser det som en möjlighet att via denna vindkraftpark uppvisa vår teknologiska prestanda och innovationsförmåga, säger Felix Zhang, Executive Director and Head of International Business vid Envision.

Kafjärden vindkraftpark har en konkurrenskraftig kostnadsstruktur och passar väl med den planerade turbinteknologin. Projektet har utvecklats av Christer Öholm och Paula Tidefjärd som äger en del av marken där vindkraftsverken kommer att placeras och som även behåller en ägarandel.

– Det är mycket glädjande att snart kunna se vindkraftparken i drift. Kafjärden är en av få starka platser för vindkraft i denna del av landet, säger Christer Öholm.

Newsec har agerat som exklusiv finansiell rådgivare till Christer Öholm och Paula Tidefjärd i transaktionen och avslutar därmed sin 23:e vindkraftstransaktion på den svenska marknaden sedan 2007.

– Svensk vindkraft blir alltmer en del av en internationell investerarmarknad och attraherar både finansiella och industriella investerare. Envisions förvärv markerar etableringen av ett nytt innovativt industriföretag på den nordiska marknaden, säger Omid Ashrafi, ansvarig för infrastruktur och energi inom Newsec.

Kafjärden, som ligger i Eskilstuna kommun, kommer att bestå av Envisions beprövade smarta vindkraftverk, designade av Global Innovation Center i Danmark och FoU-centret i Shanghai, och kommer även att dra nytta av Envisions styrka inom projektering och byggnation. Vid driftsättning kommer det att bli den största vindkraftparken i Norden som ägs av ett kinesiskt bolag. Vindkraftparken kommer även innefatta ett ledningssystem bestående av "Greenwich™" molnplattform och Wind OS™, vars utveckling bygger på smarta sensornätverk och molnbaserad datateknik.


Envision Energy förvaltar 10 miljoner kilowatt av globala alternativa energitillgångar och är för närvarande är det största företaget i världen inom smart energy management.