5 maj 2024
torsdag, 02 juli 2015 13:35

Pangea: Nya rekord på fastighetsmarknaden

Skrivet av 
alt

Bård Bjølgerud, vd och partner och Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea Property Partners.


Under första halvåret uppgick transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden till 155 Mdr kr, enligt nya siffror från Pangea Property Partners. Det motsvarar en ökning på 51 procent jämfört med samma period förra året – och är det starkaste första halvåret någonsin.
    

Transaktionsvolymen ökade i alla nordiska länder men tillväxten var allra störst i Norge, följt av Danmark och Finland. I Sverige genomfördes nästan 200 affärer med en samlad volym på drygt 63 Mdr kr, vilket motsvarade en ökning på 9 procent. Motsvarande siffror för Norge var 78 affärer om 48 Mdr kr , en ökning med hela 146 procent, och för Finland 62 affärer om 23 Mdr kr, motsvarande en ökning med modiga 63 procent och för Danmark 46 affärer om 21 Mdr kr, vilket var en ökning om 103 procent. Statistiken är baserad på transaktioner med ett fastighetsvärde över 50 Mkr.
    

De största sektorerna under första halvåret var kontor och handel, som stod för 33 procent respektive 31 procent av den nordiska transaktionsvolymen. Den genomsnittliga transaktionsstorleken var 405 Mkr, en ökning från 295 Mkr under motsvarande period ifjol.
    

Den enskilt största affären var finska köpcentrumspecialisten Citycons förvärv av Sektor Gruppen, Norges näst största ägare och förvaltare av köpcentrum, för 1,47 miljarder euro (cirka 13,7 Mdr kr). Pangea Property Partners var rådgivare till Citycon i affären.

 

– Köpet av Sektor illustrerar en intressant trend under första halvåret. Vi ser stora kapitalflöden mellan de nordiska länderna. Flera institutioner och noterade fastighetsbolag med stor investeringskapacitet har börjat bygga upp nordiska plattformar, säger Mikael Söderlundh, analyschef och Partner på Pangea Property Partners.
    

Ytterligare ett exempel på stora pan-nordiska affärer under första halvåret  var när fyra danska pensionsbolag (Danmark) förvärvade nordisk logistikportfölj av Nordic Real Estate Partners för 6,3 Mdr kr. Vidare köpte ett joint venture mellan svenska AMF och finska Ilmarinen och Kesko (Finland) köpte finsk handelsportfölj av Kesko (652 MEUR) och när AMF och Ilmarinen förvärvade kontorsportfölj i Helsingfors av Ilmarinen (427 MEUR).

 

Slutligen kan nämnas finska Varmas investering i Skärholmen Centrum utanför Stockholm genom fondstrukturen Retail Centres V (3,3 Mdr kr) och svenska Hemfosas köp av en  norska samhällsfastighetsportfölj av Entra Eiendom (1,4 miljarder norska kronor).
    

Medan första halvåret 2015 uppvisade stora kapitalflöden inom Norden har en mer långvarig trend varit ökande intresse för Norden som region bland internationella investerare. Det bästa exemplet är Starwood Capital Groups förvärv av två fastighetsportföljer i Sverige och Norge för 1,2 miljarder euro. Pangea Property Partners var rådgivare till Starwood i affären som annonserades i slutet av december 2014.
    

– I jämförelse med de största metropolerna erbjuder de nordiska marknaderna en attraktiv prissättning och värdepotential med gynnsamma makroekonomiska förutsättningar. Givet låga räntor och svaga lokala valutor förväntar vi oss fortsatt kapitaltillströmning från utlandet och att 2015 blir ett väldigt starkt transaktionsår, säger Bård Bjølgerud, vd och Partner på Pangea Property Partners.