18 maj 2024
måndag, 29 juni 2015 14:55

Ny myndighet: Statens Bostadsbyggare

Skrivet av 
alt
Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter. Foto: Gustav Kaiser

 

Nu är det seminarier i Almedalen, Visby, och Per-Arne Rudbert, vd Humlegården Fastigheter, ger sig in i politiken då han på ett Bostadspolitiskt seminarium under måndagen i Almedalen höll ett anförande med rubriken: En myndighet som främjar bostadsbyggande behöver inrättas – liksom Statens Studentbostäder AB.


Med denna rubrik vill Rudbert utmana, dels vår bostadsminister, dels vår finansminister.


Per-Arne Rudbert säger:

– En ny myndighet bör etableras med enda uppgift att främja nybyggande av bostäder. Så skulle Sverige få en samlad kompetens i form av fokuserat ansvar, vilket ingen myndighet har idag. Samtidigt får vi någon som representerar de som inte har en bostad. Statens ansvar för universitet och högskolor måste omfatta studentbostäder. Statens Studentbostäder AB bör därför bildas. Bostäderna ska byggas hållbart med livslängd om minst 100 år med bra arkitektur. Avkastningen hamnar kring 3 procent och är en kulturell satsning på dagens och kommande generationer. God arkitektur manifesterar betydelsen av högre studier.

 

Detta föreslog Per-Arne Rudbert vid det bostadspolitiska seminariet på Wisby Strand Congress & Event.

Han fortsätter:

– Jag föreslår en ”avkrånglighetsmyndighet” för att få fart på bostadsbyggandet. Hinder måste undanröjas som försvårar och försenar bostadsbyggande. Kommunala särkrav måste ses över och bli färre. Planprocesser tar för lång tid i Sverige och leder till kostnader helt i onödan. De måste förkortas och bli enklare. Vidare bör möjligheterna till överklagningar i alla instanser ses över. Det måste gå att likställa dem med former för civilrättsprocesser. Myndigheten ska representera alla de som inte har en bostad. Beträffande studentbostäder vill jag utmana finansministern och bostadsministern: Den som ska tänka långsiktigt när det gäller investeringar är staten. En investering i studentbostäder betalar sig över tid: Bostäder till våra studenter. Vackra byggnader som blir kulturella minnesmärken och markerar en satsning på kvalitet för kommande generationer.

 

I en kommentar kan sägas att då det gäller studentbostäder har numer Akademiska Hus, ägt av staten till 100 procent, påbörjat ett stort byggande av studentbostäder på egen mark på ett flertal campus. Därutöver är organisationen Sthlm+6000 nära målet att fram till år 2017 bygga minst 6000 nya studentbostäder, en ökning på 50 procent, och med ett program att förbättra förmedlingen av studentbostäder med färre och enklare köer. Målet är att ingen student ska behöva vänta längre än en termin på en bostad.

 

Nu har Sthlm+6000 byggstartat 1.806 studentbostäder och 3.886 bostäder har antagits i olika detaljplaner i Stockholms län.

 

Medlemmar i Sthlm+6000 är kommunerna Botkyrka, Sollentuna, Stockholms stad, Upplands Väsby, Nacka, Sundbybergs stad, Solna stad, Huddinge och Täby.

 

Som medlemmar i Sthlm+6000 bland fastighets- och byggbolag kan nämnas: Akademiska Hus, Svenska Bostäder, Stockholmshem, Familjebostäder, Skanska, Peab, NCC, Wallenstam, Einar Mattsson, Heba och Byggvesta. Och bland arkitekter finns medlemmarna White, Sweco och Nyréns.

 

Så nu är det nytt rekord för byggande av studentbostäder i Stockholms län efter flera år av nästan obefintligt byggande av dessa viktiga bostäder. SF