18 maj 2024
tisdag, 16 juni 2015 15:41

The Mirror tar form vid Tele2 Arena

Skrivet av 
alt

Konstverket The Mirror av Jonas Dahlberg består av en 9,6 m hög spegelvägg placerad på en vit roterande betongplatta.

 

Just framför norra entrén till Tele2 Arena i Stockholm installeras nu Jonas Dahlbergs skulptur The Mirror. Den är nära 10 meter hög och  består av spegelvägg på en roterande betongplatta. När cirkeln snurrar reflekterar spegeln omgivningen. Och  när mörkret faller tänds LED-lampor i väggen som förvandlar ena sidan till en filmskärm.

 

Förutsättningen för Stockholm konst inför uppdraget att förse Tele2 Arena med konst var att gestaltningen skulle motsvara arenans vision om något utöver det vanliga till såväl innehåll som uttryck. Jonas Dahlberg är en konstnär som inte sällan konstruerar nya oväntade system som ger platsen och konsten en ny dimension och får betraktaren att se på sin omgivning med nya ögon. Här har han valt att arbeta med den plats där den nya arenan, Arenatorget, Slakthusområdet och de äldre husen på andra sidan Nynäsvägen möts.

 

– Globenområdet har länge saknat en mötesplats att sluta upp vid inför olika evenemang eller händelser i området. Vår förhoppning är att den nya konstnärliga gestaltningen ska bli en naturlig samlingspunkt oavsett vad man som besökare planerar att ta sig för i området, säger Mats Grönlund, vd för SGA Fastigheter AB.

 

– Det är otroligt härligt att vi på Stockholm konst snart kan inviga ett av stadens mest imponerande verk. The Mirror lär bli en snackis, en signalgivare, en mötesplats – och sist men inte minst: ett storslaget konstverk av en av våra främsta samtida konstnärer. Kul för SGA Fastigheter och kul för alla Stockholmare, tycker Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.