27 april 2024
tisdag, 05 maj 2015 19:41

HEBA bygger med sjöläge i Norra Djurgårdsstaden

Skrivet av 
alt

Arkitekt Inga Varg och Ylva Rosvall på Varg Arkitekter har skapat ett gathus och ett gårdshus med längsgående balkonger ovan gedigna sockelvåningar.


 

alt

HEBA fick år 2009 via en markanvisning en av de bästa tomterna i Norra Djurgårdsstaden, endast några meter från en å nära Husarviken med fina bryggplatser.

 

 alt

Några av HEBAs hyresgäster har chans att få båtbrygga endast 25 meter från bostaden.


 

 

alt

Vd Lennart Karlsson, HEBA och vd Inga Varg, Varg Arkitekter, har samarbetat länge om projektet.

 

alt

Spadtaget togs från vänster av Lena Larsson Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm, Fredrik Bele, regionchef Skanska och av Lennart Karlsson, vd HEBA.


 

alt

Från vänster Magnus Christiansen, chef Entreprenad Skanska Stockholm, Lena Larsson Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm och Lennart Karlsson, vd HEBA. Lena Larsson Daag sa vid spadtaget att hon var glad över att inleda produktionen av 72 hyresrätter.

 

alt

Ylva Rosvall är ansvarig arkitekt på Varg Arkitekter för HEBAs balkonghus i Norra Djurgårdsstaden.


alt

Anna Forsberg, chef Affär Skanska Stockholm.

 

alt

Gårdshuset. Socklar i natursten och betong ger husen tyngd som matchar de befintliga tegelbyggnaderna i området.

 

alt

Byggarbetsplatsen och den påbörjade entreprenaden.

 

Av Stefan Fröjdendahl

 

Foto: KÅ Nilsson

 

Idag togs det första spadtaget för HEBAs produktion i Norra Djurgårdsstaden. Vid eventet berättade vd Lennart Karlsson att HEBA via en markanvisning fått en av de bästa tomterna i Norra Djurgårdsstaden år 2009, endast några meter från en å nära Husarviken med fina bryggplatser.

 

Själva spadtaget idag togs av Lennart Karlsson, vd HEBA, Fredrik Bele, regionchef Skanska och Lena Larsson Daag, vd Bostadsförmedlingen i Stockholm.

 

Nu börjar HEBA och Skanska en produktion för två flerbostadshus med totalt 72 hyreslägenheter i Norra Djurgårdsstaden. Inflyttning planeras till hösten 2016. HEBA har engagerat Skanska som totalentreprenör för projektet. Byggnaderna kommer att miljöcertifieras enligt certifieringssystemet Miljöbyggnad Silver.

 

Arkitekterna Inga Varg och Ylva Rosvall på Varg Arkitekter har skapat ett gathus och ett gårdshus med längsgående balkonger ovan gedigna sockelvåningar. Taken utformas med växthus och odlingslotter samt en gemensam uteplats. Detta ger byggnaderna generösa grönskande uterum som annonserar områdets miljöprofil och ansluter till den intilliggande Nationalstadsparken. Socklar i natursten och betong ger husen tyngd som matchar de befintliga tegelbyggnaderna i området, ritade av Ferdinand Boberg. Balkongfronterna kläs i plåt med olika perforering och gräng för ett lättare uttryck.

 

Entréer och trapphus får en konstnärlig utsmyckning av Ann Frössén från Konstnärscentrum Öst.

 

– Norra Djurgårdsstaden Etapp 2 ska bli en miljöstadsdel i världsklass. Stadsdelen är utvald att ingå i Bill Clinton Enviroment Iniative som ska visa på goda exempel inom hållbar stadsutveckling. Här kommer vi att vara föregångare och pröva ny miljöteknik och system för hållbart byggande och förvaltning. Det ger oss erfarenheter som vi tar med oss i HEBAs fortsatta tillväxt, säger Lennart Karlsson.

 

HEBA deltar i programmet om Aktiva Hus som omfattar total 150 energismarta lägenheter fördelat på tre byggherrar. Efter två år kommer Aktiva Hus att göra en utvärdering om de tekniska lösningarnas funktion och hur hyresgästerna upplever tekniken.