28 april 2024
tisdag, 05 maj 2015 19:32

Galären bygger för kreativa näringar i Luleå

Skrivet av 
alt

Bergströmska gården, efter handelsmannen Christopher Bergström, uppfördes 1826 av ryska timmermän.

 

alt

Tirsén & Aili Arkitekter har ritat innergården och den nya utbyggnaden av det befintliga gårdshuset.

 

Galärens anrika byggnad Bergströmska gården, på Rådstugatan i Luleå, blir ett centrum för kreativa näringar. I huset ska bolag verksamma inom film/tv, design, kommunikation, konst, text, app och webbutveckling samverka under ett tak. Projekteringen är i full gång och bygget startar i sommar. Inflyttning är beräknad till januari 2016. Bakom satsningen står Creative Nodes/Luleå Näringsliv, som har skapat konceptet och som ska sköta den kreativa verksamhet som ska bedrivas i byggnaden.


Det är ett omfattande projekt som innefattar både renovering, restaurering samt nyproduktion. I huset kommer det att finnas både fasta arbetsplatser och gästarbetsplatser. Det kommer även att finnas labb och öppna mötesytor.

 

– Det känns jättekul att vara igång med projektet och att vi har hittat detta samarbete med Creative Nodes, säger Simon Sundström, ansvarig projektledare på Galären.

 

Galären har fått bygglov för att bygga en helt ny del för restaurang och fik med sittplatser både inomhus och utomhus på den spännande innergården som ska återfå sin forna prakt.

 

Innergården ska fungera som en mötesplats för allmänhet och verksamma på gården. Här ska olika events och uppträdanden kunna äga rum året runt.

 

Fastigheten, som heter Sparven 16, är totalt 1.322 kvm och utgörs av två huskroppar som är byggnadsminnesmärkta. Den stora gula huvudbyggnaden kommer att husera bolag som betalar marknadsmässiga priser på så kallade fasta platser. Dessa hyresgäster sitter på längre kontrakt och i egna rum. Utöver dessa erbjuds flexibla kontorsplatser, som exempelvis kan hyras en till två dagar i veckan. Lokalen för dessa platser kommer att vara utformade som öppet landskap med kringliggande mötesrum och mötesplatser. Prisnivån blir marknadsmässig.

 

På Bergströmska gården ska det finnas labblokaler för att bedriva workshops och kompetensutveckling för befintliga bolag på gården och för sådana som är verksamma på andra platser i Luleå eller regionen. Ett game labb är också under etablering och ska fungera som en utvecklingsmotor för spelindustrin i regionen.