27 april 2024
tisdag, 05 maj 2015 19:26

Järfälla tar initiativ till fler hyresrätter

Skrivet av 
alt

Kranar på byggen där det uppförs hyresrätter blir en fortsatt vanlig syn i Järfälla.

 


Järfällas allmännyttiga bostadsbolag Järfällahus ska bygga minst 300 bostäder om året och renovera 100 lägenheter årligen. Det är några av punkterna i ett nytt ägardirektiv för Järfällahus med syfte att öka produktionen av hyresrätter i kommunen, som räknar med en befolkningsöning med 30.000 invånare under de närmaste 15 åren.

 

– De senaste åren har andelen hyresrätter minskat i regionen samtidigt som efterfrågan är rekordstor. Nu tar vi ansvar för att fler hyresrätter byggs i Järfälla. I de nya ägardirektiven får Järfällahus därför ett tydligt uppdrag om att åter börja bygga nya bostäder, säger Claes Thunblad, kommunstyrelsens ordförande.

 

Enligt Järfällahus förnyade direktiv ska bolaget även ta större socialt ansvar. Exempelvis ska personer med rörelsehinder ges förtur till bolagets tillgänglighetsanpassade lägenheter. Kommunstyrelsen har även gett Järfällahus i uppdrag att se över möjligheterna för en lokal bostadsförmedling där såväl allmännyttan som övriga fastighetsägare kan ingå. Dessutom ska befintliga och nybyggda bostäder ska energieffektiviseras i högre utsträckning än idag. Bostädernas påverkan på luft, mark och vatten ska vara så liten som möjligt. Det gäller både vid byggandet och vid förvaltningen av bostäderna.