28 april 2024
måndag, 04 maj 2015 16:33

MER: Familjebostäder och Kulturen till Rinkeby

Skrivet av 
alt

Många möbler är formgivna och tillverkade specifikt för det nya aktivitetsbaserade kontoret som MER har skapat. Bild från Kulturförvaltnings nya kontor i Rinkeby.

 

alt

Ett av Kulturförvaltningens många konstverk är en målning på plexiglas av Sonja Larsson (f. 1955). Målningen är en introduktion till de mönster som Larsson tagit fram för Liljevalchs.

 

I Rinkeby har 120 kulturtjänstemän fått en modern, aktivitetsbaserad arbetsplats. Det är Stockholms kulturförvaltning som med 120 medarbetare gjort gemensam sak med 40 medarbetare från Familjebostäder för att flytta in till ett nytt kontor. De två organisationerna har var sin del i huset och de delar reception, mötesrum och bistro med varandra.


Det var MER som i samarbete ETTELVA fick uppdraget att utforma ett aktivitetsbaserat kontor åt Kulturförvaltningen och Familjebostäders lokalkontor.


Det nya kontoret för Stockholms kulturförvaltning och Familjebostäder i Rinkeby var tidigare ett hyreshus i 1960-talets miljonprojekt. Nu har det förvandlats till ett kontor med plats för ny konst, ny kulturverkstad och nya arbetsformer.

 

En annan utmaning i uppdraget för MER var att förena identiteten hos två organisationer i delade utrymmen. En lyckad samverkan började redan i entrén, följt av det nya gemensamma trapphuset, upp till 4:e våningen med en gemensam matsal och två stora konferensrum. Kontoret har även en takterrass, med utsikt över det moderniserade Rinkebystråket.

 

Vem behöver konst på kontoret? Alla som behöver inspiration till bra konversationer och kreativa lösningar, menar MER som haft ansvaret för att inreda Kulturförvaltningens nya kontor i Rinkeby. Konst och kreativitet hänger ihop, framhåller Cecilia Bejdén, vd för arkitekt- och konsultföretaget MER .

 

MER har gjort inredningen till Kulturförvaltningens nya lokaler, som skräddarsytts för förvaltningens verksamhet och för kontorets stora konstsamling. Fria ytor med dämpade färger, små sideboards och anpassad belysning har reserverats för samtida svensk konst av Helena Blomqvist, Karin Mamma Andersson, Jockum Nordström med flera.

 

– Kulturförvaltningen har en väldigt fin konstsamling i Rinkeby, den bästa som Stockholm Konst har på en arbetsplats just nu, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst.

 

Han fortsätter:
– Det händer mycket när man hänger upp konst på en arbetsplats. Den som är smart väljer konst som är lite krävande – konsten kan bli en snackis som öppnar för konversationer och bidrar till en bra möteskultur.