5 maj 2024
måndag, 13 april 2015 15:11

White: Nytt program för Bromsten

Skrivet av 
alt
Bromstenstaden ska bebyggas med 1.100 bostäder. Bild: White

 

Bromstens industriområde i Spånga utanför Stockholm ska utvecklas till en tät stadsdel med en blandning av bostäder, centrumlokaler och en förskola. För Exploateringskontoret och Stadsbyggnadskontoret i Stockholm har White tagit fram ett gestaltningsprogram för bland annat allmän platsmark, gator och en park.

 

Spångaån kommer att breddas och förändras till ett långsträckt, grönt och levande offentligt parkstråk. Årummet får då en bredare fåra och slänter upp mot omgivande grönytor. Gatunätet på bägge sidor binds ihop med broar över ån. I och med att Spångaån svämmar över med jämna mellanrum utformas både årummet och parken med planterade fuktzoner som vattnet kan bredda till. 

 

Centralt på planområdet planeras en stor park som öppnar sig mot ån. Parken kommer att ramas in av trädrader som löper längs med omgivande gator. I parken planeras en lekplats som organiseras i avdelningar med olika innehåll för alla åldrar. 

 

På ett av ödehusen i Bromstens industriområde finns grafittiväggen Fascinate, som är en av Sveriges äldsta, största och mest omtalade. Den kommer att q-märkas och sparas.

 

Det var i oktober 2008 som Stadsbyggnadsnämnden antog ett program för stadsutvecklingen av Bromstens industriområde, som har målsättningen att skapa en tät och integrerad blandstad.

 

När Bromstensstaden är färdigutbyggd beräknas området innehålla cirka 1.100 lägenheter, parker, förskola och lokaler för centrumändamål.