5 maj 2024
torsdag, 09 april 2015 16:44

Snart byggs Albano

Skrivet av 
alt

I Albano ska det byggas hela 100.000 kvm lokaler för utbildning och forskning samt 1.000 student- och forskarbostäder, omfattande 50.000 kvm. Bild: Christensen & Co Arkitekter

 

 

alt

Flygperspektiv över Albano från norr, med Roslagsbanan till vänster om området och Roslagvägen till höger. Till höger om vägen syns Kräftriket.

 

alt

Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm.

 

Idag blev det grönt ljus för Stockholms nya stora universitetsområde Albano eftersom Mark- och miljööverdomstolen i en dom beslutat att den nya detaljplanen för det planerade universitetsområdet Albano godkänns. Denna dom kan inte överklagas.

 

Nu består Albano av en grusplan mellan Roslagsbanans banvall och Roslagsvägen i höjd med Kräftriket. Här ska det byggas hela 100.000 kvm lokaler för utbildning och forskning samt 1.000 student- och forskarbostäder, omfattande 50.000 kvm. Området är den sista stora markreserv som finns tillgänglig för en sammanhängande utveckling av huvudstadsuniversiteten.

 

I en telefonintervju med Sten Wetterblad, regiondirektör för Akademiska Hus i Stockholm, säger han:

Det betyder att vi redan i november i år byggstartar detta stora projekt. Vi är naturligtvis oerhört glada över Mark- och miljööverdomstolens utslag som fastslår Stockholms kommunfullmäktiges beslut från 2012 om den nya detaljplanen för Albano. Detta är också en glädjens dag för Universitetshuvudstaden och kunskapsregionen Stockholm.

 

Byggstart för Svenska Bostäders 1.000 student- och forskarbostäder är nästa år, 2016.

 

I ett pressmeddelande från Akademiska Hus understryks att Stockholms framgång är direkt kopplad till att universitet och högskolor i staden ges möjlighet att utvecklas och att många vill forska och utbildas i huvudstaden. Albano är genom sitt strategiska läge mellan de tre stora Stockholmsuniversiteten en självklar plats för den gemensamma utvecklingen. Området binder ihop universitetens verksamheter med varandra och med staden.

 

I en kommentar kan sägas att nu när storprojektet Albano byggstartas stärker Akademiska Hus sin position som Sveriges största fastighetsbolag, inte till värde, men väl till ytstorlek. Även Frescati är glada eftersom som det stärks som ett ledande universitet. Antalet studenter i Frescati är drygt 60.000 samt 1.800 doktorander och 5.000 medarbetare. Dessa antal växer varje dag.

 

Projektet Albano kunde dock har byggstartats tidigare eftersom Stockholm stad missade ett slutdatum för en svarsskrivelse vid ett överklagande. Men idag är detta glömt.

 

Stockholms universitet har för närvarande permanenta och tillfälliga lokaler i Frescati, Kräftriket, AlbaNova och vid Sveaplan. Men under 2018 är det första lokalerna i Albano inflyttningsklara.

 

Flera arkitekter är inblandade i storprojektet Albano, bland annat: BSK Arkitekter, Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB samt Christensen och Co Architects i Danmark.