4 maj 2024
onsdag, 25 februari 2015 19:15

Byggtakten ökar stort i Stockholm 2015

Skrivet av 
alt

Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

 

Senaste byggprognosen från Sveriges Byggindustrier för Stockholmsregionen visar på en ökning under 2015 i investeringar för både anläggningar och bostäder. De sammanlagda investeringarna spås öka med 10 procent jämfört med 2014. När det gäller bostadsbyggandet har investeringarna under flera år legat runt 50 Mdr kr, men under fjolåret tog det fart uppåt till närmare 65 Mdr. De nya siffror visar på en ökning till drygt 77 Mdr kr, vilket innebär en ökning på 18 procent.

 

– Det är många som under en lång tid har påpekat att bostadsbyggandet i Stockholm behöver öka och det är glädjande att nu kunna se siffror som tyder på att byggandet tar ytterligare fart, kommenterar Elisabeth Martin, vd på Stockholms Byggmästareförening.

 

Investeringarna på den offentliga anläggningssidan förväntas fortsätta att öka under året till knappt 9,7 Mdr kr, en ökning med 2,8 procent jämfört med 2014.

 

– Stockholmsregionen har en stor infrastrukturskuld och det visar sig varje dag med trängsel i kollektivtrafiken och långa bilköer. Jag hoppas att politikerna vågar satsa än mer på spårtrafik och vägar av olika slag för det underlättar för stockholmarnas vardagspussel och infrastruktur ger även förutsättningar för bostadsbyggandet, säger Elisabeth Martin.