3 maj 2024
tisdag, 27 januari 2015 17:32

Ikano och HSB köper av Missionskyrkan på Lidingö

Skrivet av 
alt

Missionsskolan 1 i Stockby på Lidingö.

 

alt

Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.


Ikano Bostad och HSB Bostad köper Svenska Missionskyrkans fastighet Missionsskolan 1 i Stockby på Lidingö genom ett gemensamt bolag. Bolaget planerar att utveckla bostadsprojekt för småhus och lägenheter samt förvalta befintliga byggnader. Missionskolan 1 ligger på centrala Lidingö och fastigheten omfattar cirka 6 hektar. På fastigheten finns skolbyggnader, två bostadshus och ett kapell. Köpeskillingen är 62 Mkr. En tilläggsköpeskilling kan komma att utgå när ny detaljplan medger bostadsbyggnation.

 

– Vi ser framemot att med HSB och Lidingö stad vara med och utveckla ett nytt bostadsområde och att få erbjuda våra första kvadratsmarta lägenheter på Lidingö, säger Robert Jaaniste, vd Ikano Bostad.

 

Med försäljningen av Missionsskolan 1 avslutas en mer än 100-årig epok i svensk kyrkohistoria. År 1908 invigdes den då nybyggda Missionsskolan på Lidingö och de utbildningar som tidigare funnits på Södermalm i Stockholm flyttades dit.

 

Med åren tillkom nya utbildningar och sedan dess har drygt 3.000 pastorer, missionärer, diakoner och fritidsledare utbildats på Lidingö. Verksamheten fortsätter dock i Bromma, där Equmeniakyrkan (Missionskyrkan, Svenska Baptistsamfundet och Metodistkyrkan) driver Teologiska högskolan som tillsammans med Bromma folkhögskola utgör Campus Bromma.