2 maj 2024
onsdag, 14 januari 2015 16:04

Statens fastighetsverk blir större

Skrivet av 
alt
Björn Anderson, generaldirektör för Statens fastighetsverk. Foto: Jeanette Hägglund.

 

alt

Glimmingehus i sydöstra Skåne är Nordens bäst bevarade medeltida borg.

 

Glimmingehus i Skåne, Uppsala högar och Eketorps fornborg på Öland är några av de cirka 70 kulturfastigheter som just gått över i förvaltning från Riksantikvarieämbetet till Statens fastighetsverk. Bland fastigheterna finns också ett stort antal gravfält, fornlämningar och kyrkoruiner. Överföringen av fastigheterna innebär att svenska staten även fortsatt äger dem. Även målet – att bevara, bruka och utveckla fastigheterna så att de förblir betydelsefulla för människor att ta del av – är detsamma.

 

– Statens fastighetsverks uppdrag är att förvalta statens kulturfastigheter. Överföringen från Riksantikvarieämbetet är därför en naturlig utveckling och något som varit på gång under ett stort antal år. Flera utredningar har också föreslagit just detta, säger Björn Anderson, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

 

Det är en varierad samling fastigheter som Statens fastighetsverk nu fått ansvar för, från uppskattade och välbesökta besöksmål som Birka på Björkö och Ale stenar i Skåne till ett stort antal skeppssättningar och gravhögar över Sverige.

 

– Bland de mest kända fastigheterna på listan hör världsarvet Birka/Hovgården, som redan idag är ett internationellt besöksmål. Uppsala högar med sina monumentala storhögar, gravfält och andra fornlämningar är spännande förstås liksom Kronobergs slottsruin utanför Växjö som är en mycket trevlig utflykt, säger Karin Gold Cox, kulturarvsspecialist vid Statens fastighetsverk.

 

På listan finns också ett antal kyrkoruiner, främst på Gotland men även några fungerande medeltidskyrkor. Bland dessa kan nämnas Trönö gamla kyrka, som med sina anor från 1200-talet räknas som Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka.