2 maj 2024
måndag, 13 oktober 2014 17:33

Sveriges största passivhus klart

Skrivet av 
alt

Calles Byggnads i Skövde AB är Skövdebostäders totalentreprenör för kv Fältspaten.

 

Den största bostadsbyggnaden i Sverige som certifierats med FEBY12 (Forum för energieffektiva byggnader) är nu färdig. Byggnaden är uppförd i kvarteret Fältspaten i Skövde. Byggherre är Skövdebostäder.

 

– Att bygga passivhus innebär att byggnaden har en minimal energianvändning, vilket ger liten påverkan på miljön men också låga driftkostnader. Vi är stolta över att vårt arbete med Fältspaten ligger i framkant när det gäller miljöarbetet i landet, säger Dan Sandén, vd på Skövdebostäder.

 

Fältspaten består av totalt 78 lägenheter som nu alltså certifieras enligt passivhusstandard FEBY12. Byggnaden förväntas använda mindre än 25 kWh/m2, vilket är ett av energikraven i passivhuskriterierna. Det ställs dessutom krav på bland annat husets värmeförlusttal, ljud, inneklimat och fuktsäkerhet.

 

Fältspaten är också först i sin storlek med en bergvärmelösning för att försörja huset med den lilla mängd värme och varmvatten som ändå behövs. Bergvärmelösningen används dessutom för att kyla ner huset på sommaren.

 

Inflyttningen på Fältspaten pågår under oktober. Förutom att det är ett passivhus är det också Skövdebostäders första trygghetsboende för hyresgäster 70 plus.

 

– Fältspaten har ett attraktivt centrumnära läge i Skövde vi har satsat mycket på gemensamma ytor som stora takterasser, en vinterträdgård, flera gemensamhetslokaler och ett övernattningsrum. Jag skulle säga att det uthyrningsmässigt är vårt mest lyckade projekt hittills och redan i början av 2014 var alla lägenheter uthyrda, säger Dan Sandén.