17 maj 2024
fredag, 05 september 2014 12:05

Skanska i kontrakt om 6 Mdr kr i Florida

Skrivet av 
alt

Skanska deltar i Floridas största transportprojekt någonsin.


Skanska har skrivit ett koncessionsavtal och nått financial close med Floridas transportdepartement för finansiering, design, byggnation, drift och underhåll av I-4 Ultimate Project i Orlando, Florida, USA. Projektet omfattar ombyggnad och breddning av 34 km av motorvägen Interstate 4 för att rymma nya snabbkörfält och tillhörande förbättringar. I-4, totalt omfattande 21 mil, sträcker sig mellan Tampa på Floridas västra kust i nordostlig riktning via Orlando till Daytona Beach på östra kusten.

 

Skanska äger 50 procent av I-4 Mobility Partners och kommer att investera upp till cirka 483 Mkr av aktiekapital och aktieägarlån. Det totala värdet på design- och byggkontraktet uppgår till cirka 15 Mdr kr, varav Skanska har 40 procent motsvarande cirka 6 Mdr kr, vilket inkluderas i orderingången för Skanska USA Civil för tredje kvartalet 2014.

 

Byggarbetet inleds första kvartalet 2015 och beräknas vara avslutat 2021. Koncessionslängden är 40 år och betalningen är baserad på tillgänglighet. Skanska Infrastructure Development och John Laing är sponsorer och med-investerare i projektet, medan ett Skanska-Granite-Lane joint venture ansvarar för byggnation och HDR-Jacobs joint venture för design, samt Infrastructure Corporation of America för drift och underhåll.

 

– Detta är Floridas största transportprojekt någonsin, och det största projektet med offentlig privat samverkan inom nybyggnation på den amerikanska marknaden hittills. I-4 Ultimate visar hur offentlig privat samverkan kan lösa kritiska behov inom infrastrukturen och hur Skanska kan vara en del av den lösningen, säger Johan Karlström, vd och koncernchef, Skanska.