17 maj 2024
onsdag, 27 augusti 2014 18:25

(S) lovar 250 000 nya bostäder på fem år

Skrivet av 
alt

Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

 

Socialdemokraterna (S) kom med årets största vallöfte igår: Fram till år 2020 ska det byggas minst 250 000 nya bostäder. Det innebär en ambitiös men realistisk ökning jämfört med dagens byggtakt, menar partiet. Byggtakten ska ökas genom ett tydligt nationellt mål och ökad nyproduktion av bostäder av alla typer, omställning av miljonprogrammets slitna hyresrättsbestånd och genom att öka möjligheterna för unga att etablera sig på bostadsmarknaden.

 

Socialdemokraterna vill införa ett investeringsstöd om 1 Mdr kr i form av en byggbonus för studentbostäder och små hyreslägenheter. Vidare föreslås en stärkt kreditgivning för nybyggnation med 3 Mdr kr i stöd till SBAB årligen. SBAB ska aktivt söka upp intressanta projekt och samarbetspartners för nybyggnationen av såväl hyresrätter som bostadsrätter. Det långsiktiga ägandet och förvaltningen av de nyproducerade bostäderna ska andra stå för. En möjlig finansiering är att se över soliditeten i befintliga statliga bolag så att kapital förs över från statliga bolag som mer än väl klarar sina ekonomiska målsättningar.

 

Ytterligare ett förslag är att omfördela en tillväxtmiljard som nuvarande regering riktat till ett tiotal kommuner, varav de flesta moderatstyrda höginkomstkommuner, inom ramen för det kommunala utjämningssystemet, för byggande av hyresrätter.

 

För att öka renoveringar av miljonprogramsområden vill Socialdemokraterna införa ett system där staten får garantera lån för upprustning av hyresfastigheter. Kostnaderna för renoveringar måste täckas, men det ska kunna regleras på ett sätt som gör att hyresgästerna har möjlighet att klara den nya högre hyran.

 

Slutligen vill Socialdemokraterna skapa en nationell byggpakt genom att samla alla aktörer för att uppnå ett ökat byggande. Varje större offentlig, kooperativ och privat aktör ska inom ramen för pakten få möjlighet att redogöra för hur många fler bostäder de skulle kunna påbörja, vad som idag hindrar dem från att bygga, och vad de ser att staten behöver göra för att öka byggandet.

 

I en kommentar kan sägas att bygga 250 000 nya bostäder på 5 år låter otroligt. I Sverige har det under de senaste fem åren endast byggts mellan 20 000 och 25 000 bostäder per år, således cirka 100 000 bostäder under 5 år.  Och det kostar att bygga 250 000 bostäder för cirka 1,5 Mkr/lgh, således totalt 375 Mdr kr. Kommer det finnas investerare som satsar detta stora kapital? SF