17 maj 2024
torsdag, 21 augusti 2014 18:45

Fed: Kreditåtstramning och höjd ränta

Skrivet av 
alt

Ny ordförande för Fed sedan februari i år, efter Ben Barneke, är Janet Yellen.

 

Under onsdagen den 20 augusti släpptes protokollet från Fed:s penningpolitiska möte i juli i år (alltid tre veckors fördröjning). Enligt detta protokoll menar Fed:s ledamöter att den amerikanska centralbanken kommer att höja räntorna i mitten av år 2015. Detta på grund av den senaste statistiken som visar en starkare konjunktur i USA. Det amerikanska inköpschefsindexet för tillverkningssektorn bjuder nu på starkare siffror som 58,0 i augusti, jämfört med 55,8 månaden före och förväntningarna på 55,7.

 

Till Wall Street Journal säger Tim Moore, senior ekonom på Markit:

– Undersökning för augusti levererar ytterligare ett bevis på att en robust tillväxt inom tillverkningssektorn har varit bestående under det tredje kvartalet, där de sammantagna affärsförutsättningarna förbättras i den snabbaste takten sedan fyra år tillbaka. Övrig USA-statistik över ledande indikatorer som försäljningen av befintliga hus och Philly Fed-index, överträffade även de analytikernas förväntningar.

 

Fortfarande är dock inget skrivet i sten kring det känsliga ämnet om kreditåtstramningar och protokollet från Fed har inte identifiera deltagarna med namn och inte heller hur många som var för en kreditåtstramning. Men i Fed:s protokoll står att det läsa att flertalet ledamöter enades vid mötet att om arbetslösheten minskar snabbare än väntat samtidigt som inflationen ökar, vilket gör det möjligt att ta bort nollräntan för Fed:s viktigaste styrräntor.

 

I en kommentar kan sägas att kreditportföljerna runt om i världen har växt snabbt särskilt när flertalet har lånat kort under många år. Arbetslösheten minskar nu i USA. Dock är det fortfarande bekymmersamt för Europa där det sammanvägda inköpschefsindexet för EMU sjönk till 52,8 i augusti, vilket var lägre än väntat samtidigt som Tyskland signalerar en svagare konjunktur. SF