16 maj 2024
måndag, 14 juli 2014 16:07

Centur köper Varvstaden i Malmö

Skrivet av 
alt

Totalt planeras i Varvsstaden 1500 nya bostäder och 5000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel.

 

alt

Kockumskranen var en cirka 140 meter hög bockkran byggd 1973-1974. Kranen var då världens största bockkran. Den var fram till 2002 ett landmärke på Kockums tidigare varvsområde i Malmö, då den såldes till ett varv i Sydkorea för det symboliska beloppet 1 dollar. Kranen är idag rödmålad med texten “HYUNDAI” i vitt och den kallas av koreanerna i folkmun för “Malmös tårar”, då det i Korea sägs att Malmös invånare grät när de såg sin kran bogseras i väg. Bild från år 1970.

 

alt

Christian Hahne, arbetande styrelseordförande i Centur.

 

Centur, ägt av Peab och Balder, överraskar igen. Den här gången genom att Centur förvärvar före detta Kockums varv i Malmö, ett område som idag kallas Varvstaden.


Köpeskillingen är inte publik, men Fastighetsaktien skattar den till cirka 800 Mkr. Tillträde ska ske den 1 september.

 

Varvsstaden är ett viktigt stadsutvecklingsområde i Malmö, omfattande drygt 19 hektar. Totalt planeras 1500 nya bostäder och 5000 nya arbetsplatser som ska kombineras med skola, förskolor, handel. Ett stort offentligt rum i en av de befintliga hallkonstruktionerna, Varvshallen, ska bli signumet för Varvsstaden.

 

I Malmö stads Planprogram Varvsstaden sägs uttryckligen att området har goda förutsättningar att bli en levande och attraktiv stadsdel genom att fungera som koppling mellan Västra Hamnen och Malmös stadskärna.

 

Enligt Christian Hahne, arbetande styrelseordförande i Centur, är Varvsstaden Malmös mest intressanta omdaningsområde, tyngt av historia genom att tillföra Västra Hamnen och Malmö en ny dimension. Centurs och Malmö stads gemensamma mål är att Varvsstaden ska bli en attraktiv stadsdel med en tydlig identitet inom hållbar och nyskapande stadsutveckling. Byggrätterna beräknas uppgå till cirka 350 000 kvm med ett stort inslag av bostäder.

 

Idag har Varvsstaden cirka tio hyresgäster. Den största är EWP Windpower Produktion AB, som kommer att flytta verksamheten till Landskrona. Fastigheten ger idag ett positivt kassaflöde, men kommer att tomställas i takt med att planen för Varvsstaden antages.

 

– Det känns väldigt spännande att förvärva Varvsstaden i Malmö. Nu kommer vi, tillsammans med våra ägare Balder och Peab, att sätta högsta fart för att förverkliga Varvsstaden och utveckla denna till en spännande stadsdel i Malmö, säger Christian Hahne.

 

Han fortsätter:

 – Centur köpte nyligen Polishögskolan i Solna för 650 Mkr, även den en mycket intressant och spännande fastighet. Dessa två affärer innebär att Centur har ökat sin tidigare mycket stabila portfölj med nya högkvalitativa projekt.

 

I en kommentar kan sägas att Balder-sfären fortsätter att hålla mycket högt tempo, dels med förvärvet av Varvstaden, dels med förvärvet av Grand Hotel Opera i Göteborg, dels med fastigheten Havsfrun på Östermalm i Stockholm. SF